Трудови консултанти помагат на безработни семейства

Трудови консултанти помагат на безработни семейства

„Семеен трудов консултант”, „Кейс-мениджър и „Психологическо подпомагане“ са част от новите услуги на Агенцията по заетостта за подпомагане на уязвимите групи хора на пазара на труда. Те са съобразени с техните специфични нужди и изисквания за намиране и започване на работа, заявиха за „Монитор“ от агенцията.

Услугата „Семеен трудов консултант” цели да се достигне до по-широк кръг от икономически неактивни хора в цели семейства. Предвижда се всеки член от фамилията да получава услугата на бюрото по труда, от която има потребност – информация, професионално консултиране, привличане към регистрация на нерегистрираните членове на семейството, включване в обучение, устройване на работа на поне единия родител, ако и двамата са безработни. Водещи при предоставянето на услугата са трудовите посредници. При необходимост и възможност може да се включат психолог или кейс-мениджър. Ролята на кейс-мениджърите е да помагат при ясна потребност за преодоляване на проблеми, свързани с комуникацията с институции. Ако е необходимо, те придружават безработното лице за получаване на услуга от друга институция, разясняват експертите.

„Психологическо подпомагане” пък е специализирана услуга, чрез която се премахват проблеми и бариери, пречещи на безработните да се реализират успешно на пазара на труда. При индивидуалното психологическо консултиране се използват специфични техники за намаляване на напрежението и преодоляване на първоначалните трудности. При груповото психологическо консултиране се формират социални умения за търсене на работа, справяне със стреса и повишаване на самооценката на безработните хора. Изграждат се основни умения за общуване и представяне пред работодателите. Предимството при груповото консултиране е, че се създават взаимоотношения на взаимна подкрепа и обмяна на опит между самите участници, уточниха експертите от АЗ.

През месец септември 1820 са новорегистрираните безработни в бюрата по труда в цялата страна, съобщават още от Агенцията по заетостта. Всички те са участвали в 149 информационни срещи, организирани от териториалните структури на ведомството.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.