ТРУДОВА ЗЛОПОЛУКА: Кога имам право на обезщетение?

ТРУДОВА ЗЛОПОЛУКА: Кога имам право на обезщетение?

Трудовите злополуки намаляват заради пандемията, показват данни на Националния осигурителен институт. За първите три месеца на тази година са регистрирани 556 са трудовите злополуки у нас.

По време на работа са възникнали 447 от тях, а 109 станали по време на обичайния път при отиване или при връщане от работното място. За първите три месеца на миналата година те дса били 586 или с 30 по-малко, пише pariteni.bg.

Кога една злополука се счита за трудова, отговор дава Кодексът за социално осигуряване.

Според чл. 55, ал. 1 от КСО трудова злополука „е всяко внезапно увреждане на здравето станало през време и във връзка или по повод на извършваната работа, както и при всяка работа, извършена в интерес на предприятието, когато е причинило временна неработоспособност, трайно намалена работоспособност или смърт“.

Освен това за трудова злополука се зачита и такава, станала по време на обичайния път при отиване или при връщане от работното място до:

- основното място на живеене или до друго допълнително място на живеене с постоянен характер;

- мястото, където осигуреният обикновено се храни през работния ден;

- мястото за получаване на възнаграждение.

- до основното място на живеене или до друго допълнително място на живеене с постоянен характер;    

- мястото, където осигуреният обикновено се храни през работния ден;    

- мястото за получаване на възнаграждение. 

Не е налице трудова злополука, когато пострадалият умишлено е увредил здравето си.

Работодателят е длъжен да декларира всяка трудова злополука в срок от 5 работни дни от узнаването за нейното настъпване. Посоченият срок има инструктивен характер и с изтичането му не отпада задължението на осигурителя да декларира злополуката.

Ако осигурителят не декларира злополуката, пострадалият или неговите наследници имат право да я декларират в срок една година от злополуката.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.