Тройно повече пари за аутопсии

Тройно повече пари за аутопсии

Предвижда се повишаването на средствата за разходи за извършване на съдебномедицинска експертиза, като парите за аутопсии скачат тройно.

В проекта за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за извършване на съдебномедицинските, съдебнопсихиатричните и съдебнопсихологичните експертизи, включително и за заплащането на разходите на лечебните заведения се предлага разходите за аутопсия да се повишат до 320 лв. Проектът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването /МЗ/.

Заложените финансови параметри на действащата в момента наредба - 120 лв., не позволяват пълното отчитане и изплащане на направените реални разходи за извършването на аутопсии, което оказва неблагоприятно въздействие и ощетява финансовото състояние на лечебните заведения и като цяло обрича съществуването на съдебномедицинските структури в България, се посочва в мотивите за предложените промени.

В момента в страната работят около 70 лекари със специалност "Съдебна медицина", като голяма част от тях са в пенсионна възраст, а в някои области липсват специалисти по съдебна медицина, се допълва още в мотивите на министъра на здравеопазването. В 12 областни съдебномедицински структури работи само по един съдебен лекар. Незаетите щатни бройки за специалисти по съдебна медицина в страната са седем. За оптимално съществуване на структурите по съдебна медицина са необходими около 20 нови щатни бройки за лекари.

Предвижда се МЗ да предоставя средства за подкрепа на структурите по съдебна медицина. Ще бъде необходимо подписване на договори между МЗ и лечебните заведения

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.