Тройна премия за отстреляно диво прасе (ОБНОВЕНА)

Тройна премия за отстреляно диво прасе (ОБНОВЕНА)

Обмислят забрана на дърводобива в районите с чума по свинете

Ловците ще получават по 150 лв. за отстреляно диво прасе в 20-километровите зони около огнищата на африканска чума. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева след среща с ръководството на БАБХ и зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов в министерския съвет в сряда.

Стана ясно още, че са

 

открити две нови огнища на болестта

 

във Врачанско и Търговищко. „Без тях са установени 15 огнища на африканска чума тип лично стопанство и 15 при дива свиня“, уточни Танева.

Институциите ще засилят и контрола на движение на колите в заразените зони. „Имаме случаи в багажници на коли да установим, че има свинско месо от тези райони. Затова работим и с полицията и мерките ще бъдат стриктни. Няма да се допуска нито една кола от огнищата“, заяви шефът на БАБХ Дамян Илиев и допълни, основната опасност за пренасянето на заразата са хората. В борбата с разпространението на болестта освен МВР ще се включат и военните. Те ще бъдат ангажирани от областните епизоотични комисии да участват в контрола на заразата.

Предстои също министерството на околната среда и водите да оповести мерки за борба с чумата в националните паркове. Танева обясни, че

 

пристанища, летища и гари са определени като рискови

 

точки заради отпадъците от туристопотока. „Заради това транспортното министерство ще издаде заповед за осигуряване на достатъчно кошове и дезинфекциране, така, че да бъде стопиран и този риск за разпространение на болестта“, каза земеделският министър.

Друга мярка, която предприема държавата, е професори от Центъра за оценка на риска да обясняват на хората какви са опасностите от заболяването. Подготвен е информационен клип по темата. Целта на кампанията е да достигне до широката общественост и да се повиши информираността на хората в страната по отношение на болестта.

По-късно вчера земеделският министър се срещна със собственици на модерни свинекомплекси, които са разтревожени от ситуацията. По време на заседание на земеделската комисия в парламента свиневъдът Румен Караиванов заяви, че купувачите  на наше свинско от чужбина използват ситуацията в ущърб на българските износители. Друг голям производител - Венцеслав Славов, припомни, че големите ферми у нас

 

прилагат едни от най-строгите мерки за биосигурност

 не само в Европа. Той призова, ако има огнище близо до комплекса да му се разреши да работи и да не се стига до масово избиване на хилядите животни в него. Славов цитира текстове от евродиректива, позволяващи това да се прави, при спазване на определените мерки за биосигурност. Лефтер Лефтеров предложи след като има съмнение за болестта, селището да се блокира още преди излизането на резултатите от пробите. „Защото хората започват да изкарват прасетата и да ги превозват на други места, да ги продават и така разнасят заразата из страната“, обясни той. И припомни, че в Наредба от 1920 г. е записано, че за разпространение на болестите по животните са отговорни не производителите, а кметовете на населените места.

В тази връзка шефът на БАБХ д-р Дамян Илиев каза пред депутатите от земеделската парламентарна комисия, че е наредил още при възникване на съмнение за наличие на болестта да се прилагат всички мерки за ограничаване на разпространението й.

В отговор на предложението на големите производители изцяло да бъде забранено наличието на прасета в дворовете, земеделският министър Десислава Танева каза, че ще поиска в 20-километровите зони около промишлените свинекомплекси да няма такова отглеждане без да са създали условия за биосигурност.

Относно увеличаването на премията до 150 лв. за убито или намерено умряло диво прасе, свиневъдът от Североизточна България Ивайло Йорданов алармира, че една от горите около Силистра

 вони от умрелите от чумата глигани и горските служители нехаят

 да вземат мерки да загробят труповете им.

Шефът на горската агенция инж. Мирослав Маринов съобщи, че се обмисля забрана дърводобива в радиус от 10-километра от открити огнища на африканска чума по свинете.

Депутатът от групата на патриотите Александър Сабанов припомни как през 2017 г., когато АЧС не бе далеч от границите на България, е имало предложение за масов отстрел на диви свине. Под натиска обаче на “еколога“ Тома Белев идеята не е била приета.

По време на заседанието на комисията стана ясно, че чумата по свинете заплашва от изчезване и автохтонната Източно-балканска дива свиня, която се отглежда пасищно. Според д-р Дамян Илиев няма начин да бъде опазена. Други участници в заседанието, припомниха опита на Испания, където е отделено стадо от здрави животни от подобна полудива порода и те са били спасени в специална фирма при спазване на най-строги мерки за биосигурност.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.