Трябват регулярни доставки на тестове, за да продължи присъственото обучение

Трябват регулярни доставки на тестове, за да продължи присъственото обучение

Необходимо е да има регулярни доставки, които стигат за всички желаещи. Този път имаме надеждата, че ще продължат регулярно доставките на тестове, за да продължи присъственото обучение. Това заяви служебният министър на образованието акад. Николай Денков по Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че и допреди са имали такива очаквания, но с изискването да има тестване два пъти седмично се оказваше, че няма достатъчно тестове.

„За тази седмица има, ще ни докарат до средата на седмицата и още 350 хил. теста. Надявам се заедно с тестовете в склада, които са 80 600, да успеем да стартираме и следващата седмица. Този път се надявам това да е последният първи учебен ден за тази година", каза акад. Денков.

Според него няма нищо фатално в едно или друго решение, но има повече положителни страни на присъственото обучение. „Ако има нещо фатално, това са децата, които напускат училище. А те не са толкова много в големите градове, където е най-големият натиск от родители. 37% от децата в ромските училища не влизат в клас", изтъкна образователният министър.

Той очерта два проблема между Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването. Първият е, че просветното ведомство няма представител в експертните съвети при обсъждането на мерки за училищата. „Когато се вземат решения, се оказва, че не участват представители на МОН. Първото, което трябва да се промени, е когато се обсъждат – да участва такъв човек от нашето министерство", изтъкна акад. Денков.

Изказванията на здравният министър също водели до проблеми. „Поразен съм, когато някой излезе и каже бодряшки: "Тестове има, тръгвайте!", а в реално време се оказва, че тестове няма. Тук има изключително важен комуникационен проблем. Дори бях помолил да не казват нищо за нашата система, но и това не помогна", добави министър Денков.

Акад. Денков обясни и за спора между МОН и МЗ, като подчерта, че МОН няма законово право да поръчва тестове."Какво е системното решение? Не може да зависи от това кой е министър, а да има правила - когато се обсъжда това нещо, да има представител на образователното министерство", категоричен бе просветният министър.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.