Трябват 400 бона за ремонти в първата ковид болница „Св. Мина“
2

Трябват 400 бона за ремонти в първата ковид болница „Св. Мина“

Общо 394 000 лева са необходими, за да се направят спешни и средносрочни ремонти на първата ковид болница у нас – „Св. Мина“ в Пловдив. Това става ясно от доклад на управителя на общинската болница проф. Петър Петров.

Докладът е изготвен по настояване на кмета Здравко Димитров. От документа става ясно, че многопрофилната болница за активно лечение се нуждае от неотложни ремонти, които трябва да започнат през лятото.

През пролетта са извършени огледи от специалисти и е направен обстоен анализ за състоянието на сградата, която е сторена в периода 1936 – 1938 г. На този етап цялостен ремонт на болницата не може да бъде направен, защото на два от етажите е разположено отделението за лечението на пациенти с Covid-19. Най-спешна е подмяната на ВиК инсталацията в западното крило, която по предварителни разчети ще струва 29 500 лв. За тази сума ще бъде подменен вертикалният щранг, ще бъдат изградени и ремонтирани баните. Кметът Здравко Димитров ще внесе предложение в Общинския съвет за отпускане на тези средства още тази  седмица.

В средносрочен план е необходимо да бъде довършен ремонтът на ВиК инсталацията в цялата сграда,  да бъде сменен болничният асансьор и да се извърши цялостен ремонт на покрива с подмяна на хидроизолацията. 

Проф. Петър Петров бе назначен за временно изпълняващ длъжността управител на МБАЛ „Свети Мина“ през октомври 2019 година, а през пролетта на миналата година спечели конкурс за тази длъжност. Преди това, в продължение на години, болницата смени няколко ръководители, без да се проведе конкурс. Въпреки временните ръководства, в периода 2012 до септември 2019 г.  Общинският съвет на няколко пъти  одобри отпускането на средства за ремонт на отделението по образна диагностика, за погасяване на кредити към доставчици на консумативи и за изплащане на заплати. Общата сума за този период надхвърля  6 млн. лв.

„При встъпването си в длъжност заварих МБАЛ „Свети Мина“ в тежко финансово и материално-техническо състояние, като едва преди три месеца лечебното заведение за пръв път успя да излезе с положителен финансов баланс“, каза проф. Петров. В същото време  общинската болница създаде екип от лекари, сестри и доброволци и пое отговорността за разкриването първоначално на 30, а по-късно на 90 легла за лечение на  пациенти с Covid-19. Само преди месец беше изградена кислородна система със 123 поста  във всички стаи. Средствата бяха осигурени от съвместна  дарителска кампания на Община Пловдив и болницата, която събра над 75 хиляди лева. Наложената стриктна финансова политика позволи на лечебното заведение да погаси изцяло банковия си кредит в размер на 270 хиляди лева, а след  преговори с НЗОК отпуснатите средства по клинични пътеки се увеличиха от 270 на 360 хиляди лева.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.