Д-р Гергана Николова: Трябва да можем да издаваме и направления за бързи антигенни тестове

Д-р Гергана Николова: Трябва да можем да издаваме и направления за бързи антигенни тестове

  •  В COVID 19 зоните на ДКЦ-тата не трябва да се искат направления от личен лекар
  •  Предложението на БЛС е да няма лимит за направления за тестване при COVID 19
  •  Юбилеи и празници ще има и след коронавируса, но нека сега да мислим за здравето си

- Д-р Николова, много се коментират критериите за издаване на PCR направления, колко на брой и какви трябва да са те?

- Лекарският съюз е изпратил становище до НЗОК, защото знаете че и с тях се водят преговори за анекса, делегиращ права на общопрактикуващите лекари да могат да издават направления за тестване при симптоми на коронавирус.

- Направления за бързи антигени тестове ще издавате ли?

- Това, което искаме, е да можем да издаваме направления за антигенни тестове, защото те стават в рамките на деня и са подходящи при първи симптоми. Чрез тях ние - като лекуващи лекари, ще получим информация още в същия ден дали пациентът е заразен и дали трябва да се изолира. Така ще се намали сериозно разпространението на вируса, спестявайки няколко дни чакане.

- И направление за бърз тест ли ще се издава електронно?

- Идеята е и те да се издават електронно, така както PCR-те. Все още текат преговори по предложението на лекарския съюз.

- Това означава ли, че човек с по-малко симптоми ще бъде насочван към тестване с бърз тест, а някой с по-сериозни - към PCR?

- Не, преценката ще е съвсем индивидуална. Въпросът ще е на какво отстояние от появата на симптомите ще изпращаме на тест. Това ще е определящото. Всеки ден имам пациенти със 1 или 2 симптома – температура и болка в гърлото и се оказват положителни.

- Ако пациент е с положителен бърз тест, ще давате ли направление и за PCR след това или ще се признава бързият?

- Не виждам смисъл да се дава направление за PCR, защото диагнозата ще е поставена и човека може да бъде изолиран. Предложението на БЛС е действията при бърз и при PCR тест да бъдат изравнени. Така положителните и при двата вида тестуване ще си получат болничния лист за 14 дни, през които ще се лекуват у дома.

- Ще има ли лимит на тези направления и как ще се процедира, ако се изчерпа?

- Предложението на Лекарския съюз е да няма лимит на издаване на направления за тестване при COVID 19. Предлагаме те да бъдат извън стандарта, по който ние издаваме направления за други специалисти, защото когото бе гласуван бюджетът на НЗОК за 2020 г, все още нямаше короавирус, следователно заболяването не е в разчета. Поради тази причина ние смятаме, че не трябва да бъде към острите заболявания. Друг вариант, предложен от нас от лекарския съю е заплащането да се поеме от Министерството на здравеопазването, защото пациентите не са малко на брой и смятам, че по-евтино ще бъде на държавата да заплаща бързия тест, отколкото да изчакаме разгъването на няколко симптома, за да издадем PCR, а болният да се влоши и да заразява. Това би увеличило още хората, нуждаещи се от болнично лечение. Нашата идея е ранно лечение, ранна диагностика, терапия и всичко необходимо за по-бързо и навременно ограничение на заразата.

- Имате ли пациенти, които са със симптоми, но не се тестват, защото нямат 100 лв?

- Хората, които не могат да си платят PCR-а не са никак малко, за един пенсионер с пенсия 300лв. или за домакинство с минимални средства – получаващи минимална заплата, е непосилно отделянето на 100 – 120лв. Аз съветвам пациентите, които нямат възможност, да си направят антигенен тест за 25 лв.

- Как ще процедирате, ако електронно направление трябва да получи възрастен човек, който технологично не може да се справи?

- Технологиите няма да са му толкова необходими. Ще има нужда само от телефон, за да се обади и да каже какви симптоми има. Ще му издадем електронното направление и ще му издиктуваме кода. Когато отиде в лабораторията, ще каже кода и специалистите там, ще го тестват. Така че няма нужда от специфични умения за работа с техника, освен обикновен телефон.

- Имате ли пациенти, които насочвате за хоспитализация, а те не успяват да намерят място в болница?

- При мен, слава Богу, не е имало такъв проблем. Имала съм забавяне и чакане на линейка, но това е заради огромното натоварване на системата в момента. Още от началото на пандемията апелираме да се спазват мерките, за да не се задръства системата, а за това натоварване в момента говорихме много преди месеци. Носете маски, не ги преотстъпвайте, сменяйте ги, не се събирайте на битови мероприятия, защото коронавируса не е чума, но е заразен и предизвиква усложнения. Миналата седмица имах пациент, който каза, че отива на битово събиране – юбилей. Юбилей и празници ще има и след коронавируса, но нека сега да мислим за здравето си!

- Вече и личните лекари ще получават по 1000 лв. към заплатите си. Това не е ли закъсняла мярка, предвид не малкото ви колеги, които загубиха живота си в борбата с коронавируса?

- За последния уикенд загубихме още 3-ма колеги. Ние винаги сме коментирали мерките. Във всички предложения на Сдружението на общопрактикуващите лекари, никъде не фигурира искането за финансово обезпечение, но искаме подходящ алгоритъм на поведение за справяне с епидемията. Ние сме преди първата линия. Ние сме тези които са най-отпред. Няма личен лекар, който да не се е сблъсквал с инфекцията очи в очи, неколкократно за деня. От 43 000 активни пациенти, 3000 са в болница. Останалите са на грижата на 4000 лични лекари. Като това са само хората с положителен тест. Ако добавим хората с положителни антигенни тестове, които не са в системата, ако сложим и тези, които не са се тествали, защото нямат възможност, като сложите и карантинираните, се получава огромно число пациенти, изискващи ежедневна грижа и контрол на личните лекари.

- Ще олекоти ли вашата работа включването на ДКЦ-тата в борбата с коронавируса?

- Ще олекоти работата ни, ако пациентите се тестват там, без направление от личните лекари. Тук трябва да има ясно разграничаване, че ако човек търси помощ в COVID сектора на ДКЦ-то, той трябва да я получи без да носи направление от личния лекар. Това разделение на доболничната помощ е добро и сме благодарни на министъра за това. По този начин ще вървят профилактиката и превенцията на много заболявания, ще вървят имунизациите на децата.

Хората с хронични заболявания не могат да не се контролират 3-4 месеца. Те стояха затворени в началото на пандемията, а ние видяхме последствията. Имам пациенти с тежки диабетни стъпала с гангрени. При някои се стигна до ампутация на пръсти, поради причината, че хората се страхуваха да дойдат на лекар. Това не искам да се повтаря. Не бива да се спира профилактиката на децата, защото пропуск при тях не може да се компенсира.

- Хора, преболедували коронавируса, ако имат контакт с доказано положителен и са подадени за контактни към РЗИ, подлежат ли на 10-дневна карантина?

- Ако човек е преболедувал и е доказан с метода за антитела, няма защо да се страхува, че ще се зарази повторно. Преболедувалите пациенти трябва в рамките на 2-3 седмици след оздравяването си да се тестват и да установят дали имат изградени антитела. Колегите от РЗИ трябва да се произнесат, ако човекът има такъв тест, дали е освободен от карантина и как се процедира, ако е преболедувал, но не се е тествал за антитела.

- Има ли нужда от затягане на мерките?

- Това което мисля, е че няма нужда да се затваря. Какъв е смисълът да спрем някого от работа, а той вечерта да отиде на юбилей или друго събиране с 15-20 души? Важно е да се спазват мерките, които вече са въведени. Маските да се носят правилно, не като обици и лигавници, и да се спазва лична хигиена, да се мисли отговорно и да се избягват струпвания.

ВИЗИТКА

Общопрактикуващ лекар и педиатър с над 30 години стаж

Член е на Управителния съвет на Българския лекарски съюз

Специализирала е вътрешни болести и обща медицина

От 2012 г. работи и за „Лекари без граници“ - международна хуманитарна организация, която осигурява спешна медицинска помощ на хора, засегнати от въоръжени конфликти, епидемии и бедствия

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.