Трите проверени язовира приети от комисия на връх 31 декември

Трите проверени язовира приети от комисия на връх 31 декември

Цените на ремонтите им била в пъти над пазарните

Поверените преди дни от министъра на икономиката Кирил Петков 3 малки язовира -Пазар дере край Ловеч, Злати войвода-3 и Злати войвода-4 край Сливен са били приети от приемателна комисия навръх 31 декември 2020 г. и съответно работата по тях платена, но стоят празни. Това каза той днес на брифинг в министерството.

Министър Петков цитира цифри на разходите, по ремонтите на тези микроязовири, които в пъти надхвърлят пазарните. Кубик бетон излизал над 210 лв. за кубик и не са включвали транспортирането му, арматурата и кофража, които са добавени отделно. „Цената на язовира „Пазар дере“ край Ловеч е излязла 2,35 млн. лв., на „Злати войвода-3“ - 1,913 млн. лв. и на „Злати войвода-4“ - 547 хил. лв.

„Още днес ще поискам от Държавната консолидационна компания (ДКК) да ме уведоми защо 6 месеца тези 3 язовира не са въведени в експлоатация. Второ - защо цените са на тези високи нива? За мен това е над 100 лв. за кубик бетон над пазарната. Ще накараме АДФИ да провери и трите язовира“, каза още служебният министър на икономика. „От тук нататък всеки сключен договор с изпълнител от ДКК и от държавната фирма „Монтажи“ ще минава през Комисия за прозрачност и контрол и се надявам така да можем да спестим пари на данъкоплатците.

По повод на обвиненията, че язовирите са били изпуснати преди проверката Петков отговори, че това не е вярно. Той акцентира на факта, че те от тогава не са използвани и още се водели в ремонт и за това не са напълнени. По думите му, шлюзовете им са отворени и повърхността на чашите им е затревена, което означава, че не са били напълвани, защото на практика не са били предадени за експлоатация. Според него те трябва да започнат да се използват, защото така и така парите са изхарчени. Петков допълни, че днес ще разбере как стоят нещата с останалите 7 от 10-те язовира, чиито ремонти са били отчетени като завършени. Той припомни, че плановете са били за ремонта на 400 водоема в страната, като зя тях са отпуснати 631 млн. лв. 500 млн. директно от държавния бюджет и другите 130 милиона от Българската банка за развитие (ББР). Служебният министър на икономиката подчерта, че с приоритет трябва да са ремонтните на съоръженията, носещи най-голям риск.

На брифинга стана ясно още, че 82% от договорите за ремонт на язовирите са сключени са сключени с 6 до 8 компании. „Ако се открият злоупотреби материалите от проверките ще бъдат предадени на прокуратурата“, закани се служебният министър.

Относно списъка с свързани фирми и лица по закона „Магнитски“ Петков каза, че министерството на икономиката е в непрекъсната комуникация с НАП и финансовото министерство, като целта е да се намалят рисковете за държавните фирми.

Във връзка с раздадената огромна сума кредити на малък брой фирми от ББР Петков коментира и обжалванията от уволнените ръководители там с думите: „Не стига, че са си свършили работата, не стига, че са раздали 1 милиард на 8 компании, ами за мен без никаква причина, освен само да бавят. Хубавото е, че БНБ одобри новите членове на надзора“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.