Трите правила при покупка на имот

Трите правила при покупка на имот

Лихвите по ипотечните кредити са ниски, да се държат пари в банките на депозите скъпо и това съдейства за повишаване на търсенето на недвижими имоти. За да предпази купувачите от стреса да притежават къща, която не могат да си позволят, експертът Сам Доуджън е измислил правилото за покупка на жилище „30/30/3“. Правилото има три части; в идеалния случай искате да следвате и трите, но ако не, то поне едно от тях.

Правило № 1: Харчете не повече от 30% от брутния си доход за месечна вноска по ипотека

Традиционно браншът препоръчва месечната ви ипотека да не надвишава 30% от брутния ви доход. Но тъй като лихвените проценти продължават да намаляват, много хора може да се изкушат да надхвърлят 30%.

Когато ставките са по-ниски, вече можете да похарчите повече за дома, ако поддържате разходите си като процент от брутния доход фиксиран. Истинската опасност възниква, когато нарушите това правило, за да купите още по-скъп дом.

Пример: Ако харчите 40% от месечния си брутен доход от 50 000 долара за ипотека, все още имате 30 000 долара брутен доход. Изразходването на 40% от месечните ви приходи от 5000 долара обаче ви оставя с много по-малък буфер, за да се погрижите за основните си нужди. Колкото повече предизвикателства имате, толкова по-безопасно е да харчите по-малко.

Правило № 2: Трябва да имате поне 30% от стойността на дома спестени пари в брой

Преди да купите жилище, убедете се, че притежавате поне 30% от стойността на дома, спестено в брой или активи с нисък риск - 20% за първоначалната вноска и 10% като здравословен паричен буфер. Това може да звучи много, особено след като има програми, които ви позволяват да направите по-малка първоначална вноска. Но по време на висока несигурност е по-добре да имате по-голям финансов буфер. Спестете поне 20% първоначална вноска в брой.

Правило № 3: Цената на дома ви трябва да бъде не повече от 3 пъти годишния ви брутен доход

Това е бърз начин за скрининг на домове в достъпен ценови диапазон. Той също така взема предвид процентите на първоначалните вноски и ви предпазва от прекалено голямо разтягане, дори при висока вноска. Ако печелите 100 000 долара годишно, тогава можете спокойно да си позволите до 300 000 долара дом. Или ако имате най-високия 1% доход на домакинствата от 500 000 долара, можете да си позволите до 1 500 000 долара.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ