Националният съвет за тристранно сътрудничество се събира на извънредно заседание днес следобед, на което ще обсъди новата индивидуална оценка на хората с увреждани. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Методиката миналата седмица получи подкрепа от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Проектът за правилник за прилагане на Закона за хората с увреждания обаче не беше подкрепен от повече от половината членове. Според новия закон индивидуалната оценка трябва да започне да се прилага от 1 април, като по-късно ще бъде направен анализ на действието й и ако е необходимо ще бъдат извършени корекции.

Според проекта на методика за индивидуалната оценка, ако човек с увреждане е заявил лична помощ, тогава социалният работник, който попълва формуляра ще попълва отделни части от него, касаещи личната помощ. Формулярът се състои от няколко модула, като той е съобразен със степените на зависимост на три възрастови групи - деца на възраст от 0 до 12  години, от 12 до 18 години и хора над 18 години с отчитане на съответната специфика. Броят часове лична помощ ще се изчисляват с помощта на три коефициента, като стойностите им са записани в проекта на методиката. Сборът на точките от компонентите ще се умножава по съответния коефициент в зависимост от това към коя възрастова група принадлежи инвалида.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Хоумофисът - моята нова работна крепост

Да хванем лаптопа и да отмятаме служебни задачи у дома - тази практика е сравнително широкоразпространена у нас. Ако традиционно ни се налага обаче да разпратим едва няколко мейла или да напишем текст от вкъщи, то извънредното положение измести целия ни работен процес в тази наша крепост, която наричаме дом.

Медицинският съвет към кабинета се разтуря

 Медицинският съвет към Министерския съвет има намерение да се саморазпусне. Смятаме, че сме с свършили като създадохме доклад – наръчник за медиците, как да действат при лечението на COVID-19. Това каза през „Монитор” един от членовете му д-р Александър Симидчиев, който е пулмолог в МВР болница.