Националният съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ не постигна единодушие по предложението за промяна в Закона за социалното подпомагане, която предвижда детските на кръшкачите от училище да се режат за една година. До санкцията ще се стига при допускане на 5 неизвинени отсъствия месечно, а сумата на отрязаните помощи варира между 40 и 145 лв. в зависимост от броя на децата в семейството. Отсъствие от час се допуска само ако имат здравословен проблем.

При хлапетата в предучилищна група се предвижда санкцията да бъде прилагана ако детето не е ходило на градина 3 дни без уважителна причина. Против са синдикатите, докато работодателите подкрепят законодателните промени на правителството. По думите на Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ пет неизвинени отсъствията се натрупват дори само от закъснения на учениците или от един ден самоволно непосещение на учебните занятия. Освен това според нея с измененията се цяляло санкционирането на хора, които получават с множество изисквания мизерна социална помощ, предаде БТА. „Вече няколко години ползвателите на социални помощи намаляват с по 20 процента годишно, а и едва 6 процента от всички хора и семейства, които са с доходи под линията на бедността, получават социално подпомагане“, допълни Григорова. Тя цитира още проучване на PISA, според което образователните постижения зависят много от икономическия и социалния статус на семейството. "Нека първо да третираме семействата като бедни, да им дадем начин да отскочат, а после да ги наказваме", заяви Ваня Григорова. Според проучване на Световната банка от 1991г. пък тогава, когато детските са се давали на всички деца, българските граждани са имали високо образователно равнище. Затова те настояват за детски надбавки за всички подрастващи, както и допълнителна помощ за бедните семейства. Освен това тя е против санкционирането на хора, които не водят децата си предучилищни групи, при положение, че таксите не се поемат от държавата, а и често няма места в детските градини в големите градове.

В отговор на това заместник образователният министър Деница Сачева отбеляза, че от следващата учебна година ще има проект на стойност 82 милиона лева, насочен към детските градини, и с него ще се поемат таксите за деца от социалнослаби семейства. В рамките на следващите бюджети ще се върви към отмяна на таксите, каза още Сачева. По думите й мярката щяла да се прилага само при безотговорните родители. Тя подчерта още, че помощта няма да бъде спирана, за да бъде вземана от държавата, а ще се дава обратно на съответното учебно заведение за конкретното дете.

За последните две години броят на месечните помощи, които са били спирани, са над 65 хиляди, като размерът им за миналата учебна година е около 4 милиона и 300 хиляди лева, които са били възстановени обратно в българските училища.

По отношение на обвързването на помощите за първокласници пък Ивелин Желязков от АИКБ предложи сумата да се изплаща месец за месец, а не както е залегнало в изменението на два пъти. Те изкат още към обвързването на социалните помощи с общественополезен труд, да бъде добавена и възможността хората да се ангажират със сезонна селскостопанска работа като обработка на насажденията, прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, рози.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

България отделя 0,1% от БВП за електронно управление

Държавата инвестира 0,1% от Брутния вътрешен продукт за електронно управление, стана ясно по време на заседание на временната парламентарна комисия за установяване на хакерската атака в НАП. В сравнение, страните от Западна Европа инвестират между 0,6% и 0,8% от БВП, заяви директорът на държавна агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков.

Правят нова компютърна гимназия във Варна

Частно училище по компютърно моделиране и компютърни системи, което в момента се намира на територията на Техническия университет във Варна, може да стане държавно. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев, който ще обсъди възможността с представители на Техническия и Икономическия университети.

Контейнери за стари дрехи ще има и в Русе

Контейнери за стари дрехи ще се появят скоро и в Русе. Общинските съветници одобриха на днешното заседание договор за сътрудничество между общината и дружеството „Хюманита“ за събиране и употребяване на текстил.