Пленумът на ВСС единодушно гласува кандидатите за трите най-високи поста в съдебната власт – главен прокурор, председател на ВКС и председател на ВАС, да подават декларации за имущества и интереси, както са предвидени в Закона на КПКОНПИ, а не в ЗСВ.

Това означава, че ще попълват повече данни, включително заплатите на самите кандидати и на техните съпрузи.

В декларациите по съдебния закон това не е включено. С 20 гласа „за“ и нито един „против“, и без коментари кадровиците на Темида приеха предложението на главния прокурор Сотир Цацаров за тази промяна. Точката бе извънредна в дневния ред на пленума на ВСС заради престоящите номинации за главен прокурор.

Предложението си Цацаров обоснова с новия антикорупционен закон и с това, че декларациите за имущества и интереси по Закона за КПКОНПИ са по-подробни и теоретично може да има кандидат, който да не е от съдебната власт и за него да не важат правилата за магистратите.

Процедурата за избор на главен прокурор ще бъде открита със заседание на пленума на ВСС на 15 юли, понеделник. Номинации могат да се правят в следващите четири заседания, които са до края на месеца. Изборът ще бъде на 24 октомври.

Пленумът на ВСС прие оставката на главния секретар на съвета Силвия Илиева. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев съобщи, че няколко пъти разговарял с нея, но тя била категорична, че иска да напусне. Причините за оставката й били лични. Илиева бе избрана на поста преди година. На нейно място временно кадровиците избраха Николай Найденов, който е началник на правната дирекция на ВСС, до назначаването на титуляр след провеждането на конкурс за поста.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Всички компютри на държавата на одит за теч заради източените данни от НАП (ОБЗОР)

Всички информационни системи на държавата се проверяват за опасност от хакерски атаки на данни заради изтеклите данни от НАП. Спешният одит е част от мерките, които държавата предприема след безпрецедентното разпространяване на данните на 5 млн. души, които са били обработвани от данъчните. В понеделник вечерта анонимен хакер изпрати криптиран мейл до определени български медии, в който се съдържа архивирана информация от системите на НАП. Заради атаката премиерът свика заседание на Съвета по сигурност на Министерския съвет, а парламентът поиска да бъдат изслушани още същия ден финансовият министър Владислав Горанов и МВР шефът Младен Маринов.

Казарми, складове и летище в списъка за продажба

Армията вади 100 имота на тезгяха

Казарми, складове и летище в списъка за продажба

Списък със 100 имота с отпаднала необходимост, спрямо които през 2019 година се планира да бъдат извършени разпоредителни дейности, публикува на сайта си Министерството на отбраната (МО). Ведомството, което все по-ударно пуска на търгове за продажба и прехвърля на общини ненужните му имоти обаче все още не обявило минималните им цени.

Депутатите отмениха машинното гласуване на първо четене

Парламентът прие на първо четене промените в изборния кодекс, които предвиждат отмяна на машинното гласуване на местни и парламентарни избори, но остава за президентски и европейски избори. По предложение на управляващите, депутатите съкратиха срока за предложения между първо и второ четене на 3 дни.