Тримата апостоли били спътници на Свети Павел

Тримата апостоли били спътници на Свети Павел

На 15 април църквата почита паметта на Светите апостоли Аристарх, Пуд и Трофим.

Свeти Аристарх бил жител на гр.Солун. През време на второто си проповедническо пътешествие апостол Павел проповядвал там. В резултат на тази проповед повярвали в Христа мого хора. Между повярвалите бил Аристарх. Той бил толкова предан на Христа и на Църквата, че станал спътник на Св. ап. Павел и заедно с него понасял всички тежести на апостолския живот. Когато през третото си проповедническо пътешествие Свети Павел проповядвал в Ефес, срещу него се разбунтували занаятчиите, които правели сребърни изображения на Артемида, защото той чел, че ‘‘не са богове тия, които се правят с ръце човешки’‘. Тази проповед убедила мнозина да се откажат от езическите идоли и да повярват в Христа. Аристарх е придружавал апостол Павел и в края на третото му пътешествие, когато апостолът се връщал от Елада за Сирия през Македония.

По-късно апостол Аристарх бил епископ в сирийския град Апамея. Бил обезглавен през времето на император Нерон (54-68 г.)

Апостол Пуд бил римски държавен съветник, благороден и благочестив мъж. Той приемал в своя дом първовърховните апостоли Петър и Павел и всички християни. Този дом служел като църква, в която вярващите се събирали на богослужение.

Апостол Трофим бил жител на град Ефес. Той придружавал Свети Павел през време на тримесечното му посещение в Елада в края на третото пътешествие. Във второто си послание до Тимотей апостол Павел съобщава, че оставил Трофим болен в Милит. Като спътник и сътрудник на Св. ап. Павел, Трофим бил посечен заедно с него и другите апостоли през време на гонението при император Нерон.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.