Трима офицери от ГРУ с обвинения за отравянето на Гебрев (ОБЗОР)
3

Трима офицери от ГРУ с обвинения за отравянето на Гебрев (ОБЗОР)

Пионката на Василев атакуван от Русия заради сделки с украинци

*Прокуратурата ги издирва с европейска заповед за арест и червена бюлетина на Интерпол
*Кадрите от паркинга на оръжейния бос пратени за разследване към ФБР

Трима руски офицери от Руското военно разузнаване (известно преди като ГРУ) са обвинени в опит за убийство на оръжейния бос Емилиян Гебрев, сина му и още един човек с инициали В. Т. Това съобщиха в четвъртък от пресцентъра на прокуратурата.

Според разследване на сайта Bellingcat това са Сергей Федотов (истинско име Денис Сергеев), Сергей Павлов (Сергей Лютенко) и Георгий Горшков (Пьотър Борисов).

Според информацията, съобщена от държавното обвинение, тримата руснаци са обвинени за това, че в периода от 28 април до 4 май 2015 г. в София са направили опит умишлено да умъртвят пострадалите лица по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, като деянието е извършено чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер (ФОС). В съобщението е посочено още, че Софийската градска прокуратурата е издала европейски заповеди за арест за всеки от обвинените, както и молби за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция. Освен това тримата са обявени в Шенгенската информационна система и в МОКП-ИНТЕРПОЛ с червена бюлетина.

Малко след публикуването на съобщението на прокуратурата разследващият журналист Христо Грозев публикува в Туитър пост, че

тримата офицери от ГРУ

са се сдобили с обвинения

след разкритията на сайта Bellingcat. Грозев е част от екипа на изданието, което първо разкри, че елитните руски части стоят зад опита за покушение на оръжейния бос, който в последните няколко години е пионка на укриващия се в Белград подсъдим банкер Цветан Василев. Аферистът и Гебрев играят в тандем с цел да отмъкнат под носа на държавата военния завод „Дунарит“, купен с пари на вложителите в КТБ. Тъй като врътките им засега обаче удрят на камък, двамата са измислили схема, при която заводът се контролира от Гебрев и се източва в полза на Василев и руските му ментори, сред които и кремълският олигарх Константин Малофеев. Последният дори получи 10-годишна забрана да влиза в България, след като прокуратурата разкри опит за намеса в делата на държавата от страна на Кремъл, поръчана от Малофеев и бившия руски посланик Леонид Решетников, а дадена за реализация на друг свързан с Василев играч – шефа на русофилите у нас Николай Малинов.

Въпреки тези руски връзки обаче преди близо година Гебрев се опита да използва информацията, че е тровен, като разпространи в публичното пространство версията, че в дъното на атаката стоял военният завод „Дунарит“. Истината обаче бе разкрита както от Bellingcat, така и от прокуратурата, които посочиха, че

причината за атентата срещу Гебрев

са негови оръжейни сделки

с украинци далеч преди да се включи в бандата за овладяване на „Дунарит“.

Според съвместно разследване на Bellingcat, The Insider и сп. „Шпигел“ екип от осем офицери от подразделение 29155 на известното преди като ГРУ са в основата на отравянето на Гебрев през 2015 г. Преди няколко месеца изданията успяха да установят истинските имена и „партизанските прякори“ на агентите от подразделение 29155. Според журналистите пъзелът е започнал да се подрежда след 28 април 2015 г., когато Емилиян Гебрев почувствал парене в очите. Започнал да вижда лошо и започнал да вижда ярки цветни ивици като на екрана на стар телевизор. Няколко минути по-късно губи съзнание. За щастие наоколо е имало много хора – всичко се случва по време на прием, организиран от Гебрев за партньорите му.

Предприемачът по спешност се озовава в болница. Горе-долу същите симптоми почувствал и синът му, намиращ се в съвсем друга част на града, а също така и директорът на компанията на Гебрев, който също бил далеч. Единственото, което обединява и тримата, е, че сутринта на същия ден са били заедно в офиса на фирмата, който се намира в хотел „Орбита“ в София.

По-късно (вече през 2019 г.) следователите

идентифицират на записите

от видеокамерите на паркинга

на хотела офицера на ГРУ Денис Сергеев (оперативно име Сергей Федотов). Самите записи бяха пратени за лицево разпознаване на ФБР по искане на българската прокуратура. От тях според Bellingcat става ясно, че на паркинга е обикалял същият онзи Сергеев, който пристига във Великобритания заедно с „Боширов“ и „Петров“ в деня на отравянето на руско-британския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му. А лаборатория в университета в Хелзинки, специализирана за химическо оръжие, успява да открие в организма на Гебрев следи от органофосфати, които са свидетелство за това, че е направен опит предприемачът да бъде убит с нервнопаралитично вещество от семейството „Новичок“. Въпросите за това кой стои зад покушението отпадат от само себе си. Но както са успели да изяснят The Insider, Bellingcat и Der Spiegel, Сергеев не е бил единственият изпълнител – ако се съди по всичко, в операцията са взели участие не по-малко от 8 агенти на ГРУ.

Съдейки по базата данни за полетите, групата отровители е идвала в България три пъти. Първия път (или това е бил първи опит, или подготовка) – през февруари 2015 г. Първо пристигат трима: Сергей Федотов (истинско име Денис Сергеев), Сергей Павлов (Сергей Лютенко) и Георгий Горшков (Пьотър Борисов). Те остават в България за седмица – от 15 до 22 февруари, а след това са сменени от друга троица: Иван Лебедев (Иван Терентиев), Николай Кононихин (Николай Ежов), Алексей Никитин (Алексей Калинин). Те също остават около седмица (от 26 февруари до 8 март). Те пък са сменени от Владимир Попов (Владимир Моисеев), известен с участието си в неуспешния опит за преврат в Черна гора. Той остава в България още пет дни – от 6 март до 11 март.

Групата идва за втори

път за отравянето

Федотов, Павлов и Горшков пристигат на 24 април и си заминават в деня на покушението – на 28-и. За трети път Федотов идва в компанията на Данил Степанов (Данил Капралов) на 23 май. Те остават в България за седмица, като през последните два дни към тях се присъединява Горшков. Не е ясно дали е съвпадение или не, но през май на Гебрев отново му става лошо и отново е приет в болница. Любопитен детайл – Данил Капралов освен подготовката в ГРУ е квалифициран лекар (това го свързва с Александър Петров (Мишкин) – един от отровителите на Скрипал в Солсбъри).

Според служители от разузнаването, цитирани от „Ню Йорк таймс“ в статия от последните дни на 2019 г., най-вероятно Гебрев е станал мишена заради начина, по който бизнесът му е раздразнил Кремъл - оръжейните му продажби за Украйна, навлизането на компанията му в пазари, дълго доминирани от Русия, и усилията му да закупи оръжейна фабрика, пожелана от руския олигарх Константин Малофеев. След покушението срещу Гебрев обаче оръжейникът променя коренно поведението си и става част от групата по овладяване на „Дунарит“. Изданието цитира секретен меморандум, написан по същото време (и оповестен от българската прокуратура - б.а.), описва руски план да прехвърли „Дунарит“ на олигарха Константин Малофеев. САЩ и ЕС наложиха санкции на Малофеев, задето той финансира подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна, изтъкна „Ню Йорк таймс“. Малофеев, заедно генерала от запаса Леонид Решетников, имат 10-годишна забрана да влизат в България. Тя им бе наложена през септември 2019 г. Българската прокуратура официално съобщи, че „към м. април 2015 г. от страна на Емилиян Гебрев не са били предприемани действия, свързани с придобиване на предприятието "Дунарит", поради което „твърденията в тази насока и соченето на такива действия като повод за покушението са лишени от основание". От държавното обвинение съобщиха още, че износ на оръжие за Украйна може да е причината за отравянето на оръжейния търговец.

В интервю за bTV от 15 декември миналата година Гебрев реално потвърди за сделката с Украйна, но се пробва да я омаловажи, като заяви, че била само „една десета от реализирания износ“ от предприятието му ЕМКО. В същото време обаче още при постъпването му в болница в оръжейния бранш се заговори, че именно тя може да стои в дъното на опита за покушение срещу него. Оръжейният бос отчаяно се опитва да замаже и опровергае тази версия, защото тя не обслужва интересите му – неговите и на ортака му Цветан Василев.

Мустакатият аферист задейства „пресцентъра“ си срещу Пеевски

Тандемът пробва пак да овладее „Дунарит“

Нова серия от опити да овладее военния завод „Дунарит“ задейства тандемът Цветан Василев-Емилиян Гебрев в първите дни на новата 2020 г. Врътката е по стария модел – чрез изкуствено увеличение на капитала на дружеството да се финтират запорите на НАП и КПКОНПИ, които са наложени върху акциите на оръжейницата и които реално я пазят от това да бъде отмъкната под носа на държавата.

След като в сряда стана ясно, че засега мераците им са попарени от състав на Русенския окръжен съд, Цветан Василев задейства неформалния си пресцентър – издържания от него сайт „Фрогнюз“, списван от доносника от ДС Огнян Стефанов. По стар навик материалът е насочен към основния враг на задкулисните играчи у нас – депутата от опозиционната ДПС и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски. В опит да хвърлят прах в очите на обществото от „Фрогнюз“ лансират старата си мантра (многократно опровергавана с факти и доказателства), че Пеевски имал интерес към „Дунарит“.

Истината обаче е друга – интересът е на Василев и Гебрев, които са готови на всякакви лъжи, за да го прилапат. От години тандемът се пробва да насади в общественото съзнание и измислената релация между „Дунарит“ и отравянето на оръжейния бос. За да притиска, от една страна, държавата, а, от друга, да отвлече вниманието от факта, че Гебрев абсолютно незаконно контролира и точи вече над две години финансирания с десетки милиони от КТБ завод, изпълняващ натовски поръчки и съответно даващ достъп до конфиденциална информация на алианса на Цветан Василев и руския му ментор – олигарха Константин Малофеев. На 25 февруари 2015 г. като управител на едноличния собственик на „Дунарит“ - „Кемира“, е вписано подставеното лице на Константин Малофеев и Цветан Василев – белгиецът с кремълски паспорт Пиер Луврие. Луврие остава на тази длъжност до май 2015 г. След провала на „бандата за 1 евро“, както стана известна у нас т.нар. инвестиционна група на белгиеца, в играта (към края на 2015 г.) беше вкарано друго подставено лице на Малофеев – руснакът Дмитрий Косарев. Чак след като и този опит за кражба на предприятието претърпя фиаско, в схемата влезе Гебрев през 2016 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.