0

Т рима еврокомисари ще следят какво ядем. Това гласи хранителната концепция на новата шефка на Еврокомисията Урсула фон дер Лейен.

Трима еврокомисари ще следят какво ядем. Това гласи хранителната концепция на новата шефка на Еврокомисията Урсула фон дер Лейен.

Тя изготвя нова стратегия за Общността „От фермата до вилицата“. Тя включва участието и на малките и средните предприятия в Европа (МСП). Според идеята на Урсула именно те трябва да играят роля в изготвянето на новата стратегия „От фермата до вилицата“. Това е цялостната хранителна политика на ЕС, според австрийският евродепутат Лукаш Мандл, съобщи сайтът на Института за иновации и агростратегии. Евродепутатите са впчатлени от политиката „Farm to Fork“, защото е за устойчива храна, която ще обхване всяка стъпка в хранителната верига от производството до консумацията.
Кооридинирана
Тази стратегията ще бъде координирана от зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс и ще включва още бъдещите еврокомисари по здравеопазване - Стела Кириакидес, по земеделие и развитие на селските райони – Януш Войчеховски и по околна среда - Вирджинюс Синкевичиус.


Излъгани надежди
И Войчеховски, и Кириакидес са питани по темата, но към този момент полският кандидат за комисар по земеделие показа незадоволителни резултати. Причината е, че не представи никаква конкретика в защита на европейските производители и екологията, за каквито даде заявки. Особено по темата с импорта на храни от трети страни и как европейският фермер и производител ще бъдезащитен. А точно двамата комисари са водещи в усилията за осигуряване на безопасност на храните и устойчиво производство на храни.
 Климат
Темата с хранителната политика е била засегната в края на септември по време на прием в Брюксел, организиран от Хербалайф и Работната група за здравословно хранене на мрежа от МСП - неотдавна създадена платформа, която представлява интересите на 10 милиона малки и средни предприятия в Европа.
 „Като членове на Европейския парламент, ние наистина оценяваме новия подход на политиката в областта на храните, поставен на дневен ред от избрания председател на Комисията Урсула фон дер Лейен, тъй като това означава и задоволяване на нуждите от изменението на климата“, е заявил депутатът от християндемократите Мандл по време на събитието. Той е посочил още, че в новата стратегия има част, посветена на земеделието и селското стопанство, но трябва да има нещо, насочено към МСП поради тяхната гъвкавост и иновации в хранителната верига.
 Насоки
„Трябва да изградим общности сред МСП и да им дадем насоки, тъй като те предоставят продукти, близки до клиентите и те могат веднага да задоволят нуждите на клиентите, дори повече от по-големите компании и корпорации“, подчертава още австрийският евродепутат.
 Въпреки че новата хранителна политика все още не е добре дефинирана, от отговорите на членовете на Комисията, предоставени на писмените въпроси на Европарламента, може да се получи намек за това каква може да бъде новата политика на ЕС в областта на храните.
Глифозат
Новата стратегия ще разчита на рамка, подсилена с преработката на Общия закон за храните. Приет след противоречията около оценките за безопасност на оспорвани продукти като хербицида глифозат, ревизираният закон обаче ще има голямо влияние не само върху пестицидите, но и върху всички разрешения по агро-хранителната верига. Ревизираното законодателство на ЕС относно взаимното признаване на стоки, основата на вътрешния пазар на ЕС, също беше разгледано от хранително-вкусовата промишленост като основна стъпка към постигането на единния пазар на ЕС. Бъдещият комисар по здравеопазването Кариакидес посочва в писмените си отговори, че ЕС „трябва да проучи етикетирането на хранителните вещества и здравето по холистичен начин, като се отвори към преразглеждане на настоящата система за етикетиране на храните.
 Австрийският евродепутат Лукаш Мандл също припомни разликата между лекарствата и хранителните добавки, действащи в регламента за храненето и здравето, важни за доставчиците, които искат да бъдат иновативни на пазара на храни.