0

П рез август традиционно започва масовото прибиране на средно ранните домати, зеления пипер, патладжана, дребноплодните краставици за консервиране и редица други зеленчуци. Той обаче е и един от най- горещите и сухи месеци през годината, което налага някои специфични грижи за растенията каторедовно поливане и окопаване. 

През август традиционно започва масовото прибиране на средно ранните домати, зеления пипер, патладжана, дребноплодните краставици за консервиране и редица други зеленчуци. Той обаче е и един от най- горещите и сухи месеци през годината, което налага някои специфични грижи за растенията каторедовно поливане и окопаване. 

Оптималният воден режим на почвата, съчетан с окопаване, е от решаващо значение за развитието на късното главесто зеле, целината, праза, зеления фасул и останалите зеленчуци.

При сортовете пипер, отглеждан за ранно полско производство, темпът на растеж и развитие обикновено затихва в началото на месеца. Това се дължи на някои биологични особености.

Необходимо е през този период да подхраните растенията.

Ако желаете да получите допълнителна продукция от ранните домати пък, оставете на всяко растение по 2-3 от най-ниско разположените разклонения и заедно с поливането ги подхранете 1-2 пъти.

През август засейте семената на салатата за късно есенно производство

За да се подобри кълняемостта и да се ускори поникването, семената се накисват във вода за два часа, отцеждат се и се оставят за 5-6 дни при температура 4-5°С. Засейте на добре овлажнена почва. Разсадът е готов за разсаждане в началото на септември, а реколтирането започва в края на октомври и през ноември.

През втората половина на месеца започва засяването на спанака, което може да продължи до средата на септември. Когато условията са благоприятни,

след около 50 дни той е готов за прибиране.

Образувалите 3-4 листа вкоренени растения издържат без повреди дори при понижение на температурата до минус 8-10 градуса. През месеца продължава сеитбата на ряпата. За предпочитане са късните срокове на сеитба, тъй като по този начин се предотвратяват прерастването и изкуфяването на кореноплодите. За едни декар са необходими около 0,5-0,8 кг семена. След образуване на втори лист проредете растенията на около 10 см едно от друго в реда.

Времето през август е подходящо и за подготовка на освободените площи за следващата година. Те трябва да се наторят с оборски тор да им се извърши дълбока обработка.