Три заплати стигат за черни дни

Три заплати стигат за черни дни

Най-често хората заделят по 10% от заплатата си

Фонд със спестявания за спешни случаи от поне три заплати ще ви стигнат при влошаване на стандарта на живот или краткосрочна липса на пари, съветват финансови експерти.

Не се плашете от големите суми

които трябва да заделяте. Вашата цел е да започнете да спестявате първоначално само за спешни случаи.
Обикновено правилото е да спестявате част от разходите си за период от три до шест месеца. Някои специалисти дори препоръчват още повече.
Финансовият експерт Лесли Томпсън, директор на Spectrum Management Group в Carson Wealth в Indianapolis, препоръчва на хората да спестяват сума, която се равнява на шест месеца вторични разходи, т.е. всичките пари, които остават налични от заплатата, след като се удържат данъци, наеми, вноски по кредити, храна и други подобни разходи.
Ето как да определите приоритетите: Първо, работете върху намаляването на дълговете си. Второ, имайте краткосрочни спестявания. Дългосрочните са крайната и най-важна фаза. Целта ви не трябва да бъде свързана изцяло само с парите. Според Томпсън важна е самата дисциплина, на която учи спестяването. Задайте автоматично плащане през банка или опитайте да използвате приложения, тип спестовен фонд в смартфона, за да спестите пари. Повечето мобилни приложения са напълно безплатни. Някои банки имат функции за автоматично спестяване.

Други приложения за телефона може да са удобни, но те начисляват такси за ползване

Ако нямате нищо спестено и смятате, че заделянето на по-големи суми е непосилно за вас, поставете си цел да спестявате първоначално по-малко пари в зависимост от месечната ви заплата. Или започнете, като вземете най-големия си месечен разход, независимо дали наем или вноски по заем, и спестете сума, равна на него. Когато постигнете това, удвоете го. Каква сума пари ви е нужна всъщност? Стандартните съвети могат да бъдат демотивиращи, казва Прия Малани, основател на икономическата фирма в Ню Йорк. Компанията й от известно време се бори срещу стереотипните стандарти относно спестовните фондове.
Често се препоръчва почти

всеки да спестява фиксирана сума

но тези правила не могат да бъдат еднакви за всички, казва Малани. Вместо това тя предпочита да дава на хората индивидуална препоръка спрямо техния месечен доход. „Фондът ви за спешни случаи трябва да се равнява на фиксираните ви разходи в срок от три месеца", обяснява тя.
Истината е, че от голямо значение е какъв тип работа имате. Плюс е, ако имате възможност да получавате доход от повече от едно място. „Развитието като фрийлансър е много по-лесно, когато човек е млад. Има възможност да печели от няколко места и същевременно има по-малко финансови задължения", казва Вики Салеми, експерт в кариерен сайт, така че

преценете кои разходи можете да намалите

Здравословните проблеми са, разбира се, най-притеснителни и затова се нуждаете от спестени пари. Ако нямате такива, може да се наложи да прибегнете до кредитиране, което няма да е изгодно, защото често е възможно само под формата на бързо кредитиране.
Много по-лесно е да определите какъв процент от месечния си доход ще спестявате. Важно е да заделяте определена сума всеки месец равномерно, за да следвате плана си. Най-често хората решават да спестяват по 10% от заплатата си.

Четири правила за финансово спокойствие

Статистиката доказва, че финансовите кризи се случват на всеки десетина години, а от началото на последната криза през 2008 година вече изминаха 10 години. Но такива кризи идват тогава, когато никой не ги очаква. Ето четири от мерките, които ще ви позволят да преживеете сравнително добре сътресенията.

1. Вложете свободните си пари в различни валути. Най-добре е да спазите правилото - 40% от средствата в национална валута, 30% в долари и 30% в евро. Можете да замените някоя от чуждите валути по ваш избор.

2. Не купувайте техника за вкъщи. Ако мислите, че ще се спасите, като купите мобилен телефон, втори телевизор или хладилник за дома, това едва ли ще сработи. Техниката остарява с месеци. Ако ви потрябват спешно пари, продажбата на уреди не е бърза работа, особено ако искате да получите добра цена.

3. Ликвидирайте кредитите си. Ако можете, върнете взетите заеми от банки и фирми за бързи кредити. Лихвите ще се увеличават, а с тях и задълженията ви. Ако не можете да ги платите, става лошо. Най-изгодно е да обедините няколко задължения в едно и така да получите по-ясна представа какво ще плащате всеки месец. Ако имате ипотека, рефинансирайте я.

4. Инвестирайте в себе си. В криза много хора остават без работа, битката за място, което е добре платено, се изостря. Първо уволняват тези, които не са уникални, нямат достатъчно опит и не са от важно значение за фирмата. За да не сте в това число, запишете се да научите поне един или два западни езика. Подобрете компютърната си грамотност. Ако имате специалност, надградете я.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.