Три възрасти на любовта под „Балдахинът“ в театъра на Армията
3

Три възрасти на любовта под „Балдахинът“ в театъра на Армията

Три възрасти на любовта оживяват под „Балдахинът“ на една семейна двойка в премиерния спектакъл, с който театър „Българска армия“ направи коледен подарък за повдигане на настроението на своята публика. Пиесата на скандалната някога Габриел Сидони-Колет не е от най-смешните френски комедии, писателката я е създала в далечната 1953-а малко преди да напусне този свят и в нея сякаш е събрала всички клишета за съвместния живота на един мъж и една жена, но пък режисурата на Стефан Спасов и отличните актьори се опитват да компенсират типовите ситуации с много тупурдия по сцената, имитация на пиянство и изобщо на моменти с хиперактивност, за да стане по-весело.

Очарователните Ясен Атанасов и Ели Колева са младоженци в първата им брачна нощ, преливащи от притеснения и неловкост, почти непонятни за съвременните им връстници. Превъзходните Гергана Данданова и Веселин Анчев са същите Тя и Той в зрялата им младост, с първите разочарования и изневери, със съмненията в смисъла на съжителството, с борбата за надмощие между половете и битката да си върнеш другия в името на любовта. Техните сцени са най-добре разработени, с най-много завои в развитието на връзката и мнозина биха се припознали в техните герои, защото едва ли има двойка, която да не е минавала през подобни проблеми или те да не я дебнат зад ъгъла. Меглена Караламбова и Иван Налбантов, които излъчват благородство дори без да отронят и дума, са семейството в заника на своя живот, когато трябва да напуснат дома си и да се преместят в по-скромен и малък… Актьори, за каратите на чийто талант каквото и да се каже, ще е малко – можем само да съжаляваме, че присъствието им в историята е сравнително кратко.

С тази романтична комедия пред очите ни ще се изнижат 50 години съвместен живот, Той и Тя ще изживеят своите върхове и падения, но ще преминат успешно през минираното поле на семейният живот. Любовта им не може да се нарече изключителна или необикновена, затова пък в нея можем да се огледаме и припознаем, макар да е ясно датирана във времето на нашите баби и прабаби, обясняват от творческия екип. Но какво значение има времето, когато става дума за онова, което се случва между един мъж и една жена под балдахина на тяхната любов?! В последния период от живота си Колет загърбва декадентската екстравагантност и територията на „опасните връзки“, за да се обърне към привидно тривиалната тема за семейния живот. Тя ще бъде запомнена и като първата жена, избрана за президент на Академия „Гонкур“, член на Френската академия и номинирана за Нобелова награда за литература.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.