Три ваксини срещу COVID-19  на финалната права засега (КОИ СА ТЕ?)

Три ваксини срещу COVID-19 на финалната права засега (КОИ СА ТЕ?)

  • Извършват се клинични изпитвания на 54 препарата върху хора и поне 87 са под активно наблюдение върху животни в предклиничен етап
  • Цените им варират от 28 до 3 лири

Светът прекара 2020 година в очакване на ваксината, която да имунизира всички нас срещу новия коронавирус. Въпреки че обикновено отнема години за провеждането на проучване и тествания преди една ваксина да бъде пусната за употреба, в момента учените се надпреварват да произведат ефективен и безопасен препарат. Извършват се клинични изпитвания на 54 ваксини върху хора и поне 87 са под активно наблюдение върху животни в предклиничен етап.

Все пак най-напреднали са трите препарата, разработвани от Оксфордския университет, заедно с концерна Астра Зенека, американската фармацевтична компания Модерна и Пфайзер, който работи съвместно с германската фирма Бионтек.

И

за трите ваксини е регистрирана ефективност от около 90%

при изпитвания на късен етап. Резултатите от третата фаза на Оксфордския препарат бяха обявени преди броени дни, на 23 ноември. Пфайзер/Бионтек първи съобщиха резултатите си, последвани от Модерна, чиито тествания обаче все още продължават.

Ваксината на Оксфордския университет работи като традиционна инокулация, при която се използва отслабен вирус или малки количества от него. По този начин, в случай че истинският вирус попадне в тялото, организмът ще изгради имунен отговор. Препаратите на Пфайзър/Бионтек и Модерна пък използват неприлагана във ваксините досега РНК технология. При нея в тялото се въвеждат последователни генетични инструкции за производство на антигени и генериране на имунен отговор към клетките на ваксинираното лице.

И трите ваксини изискват да се направят две дози, като за тази на Пфайзер интервалът е 3 седмици, а за Модерна и Оксфордската – четири. Една от основните разлики обаче е свързана със съхранението.

Най-лесна за съхранение и транспортиране

е Оксфордската ваксина, която се съхранява при хладилна температура. Подобно на повечето други ваксини тя също ще трябва да бъде изпратена до центровете за ваксинация в хладилни фургони или хладни кутии и да се съхранява при температура между 2°С и 8°С.

Препаратът на Модерна може да се запазва при -20°С в продължение на 6 месеца. Доказано е, че може да издържи до 30 дни в домакински хладилници при стайна температура до 12 часа, а компанията твърди, че може да се разпространява с широко достъпна инфраструктура и без разреждане преди ваксинацията.

Относно ваксината на Пфайзер има някои опасения, тъй като за съхранението й трябва да се поддържа температура от около -70°С с цел да се запази оптималната ефективност. За целта компанията разработи собствена опаковка, която позволява дозите да се съхраняват 10 дни без специализирани фризери. Остава обаче изискването да бъде смесена с друга течност преди прилагането й.

Цените на трите ваксини да варират

но най-скъпа е тази на Модерна. През лятото тя се предлагаше за $38 или £28. За сравнение, на Пфайзер струваше $20 или £15. Оксфордската ваксина ще бъде много по-евтина – под £3 дозата. По думи на компанията Астра Зенека, ангажирана с производството, няма да продават с цел печалба, а ще се стремят препаратът да бъде максимално достъпен за всички страни, независимо от размера на икономиките им.

Компаниите започнаха да сключват сделки за доставка на големи поръчки с правителствата още през лятото. Пфайзер/Бионтек се договори с администрацията на президента Тръмп да достави 100 млн. дози до декември и с опция за 500 млн. дози допълнително, за което ще получи 1,9 млрд. долара. Те сключиха сделка още с Япония и ЕС за съответно 120 млн. и 200 млн. ваксини. Ако препаратът получи разрешение от регулаторните органи, двете компании ще произведат над 1,3 млрд. дози за целия свят до края на следващата година. Модерна също се договори със САЩ за 100 млн. ваксини срещу 1,5 млрд. долара и сключи сходни сделки с Канада, Япония и Катар.

Междувременно Европейската комисия одобри нов договор за ваксини.

„Този договор ще ни позволи да закупим до 160 млн. дози от ваксините, които произвежда Модерна, съобщи председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен. - Според резултатите от медицинските изследвания тя може да се окаже изключително ефикасна срещу COVID-19. Веднага след като се докаже, че тя е безопасна и ефективна, всяка страна членка ще получи част от нея по едно и също време според дела на населението и при едни и същи условия“.

Фон дер Лайен припомни, че това е шестият договор, който Еврокомисията сключва с фармацевтична компания за ваксини срещу коронавируса и в момента работи върху още един. Тя допълни, че ваксините ще бъдат изследвани много внимателно от Европейската агенция по лекарствата и ще получат разрешение за достъп до пазара само ако се окажат ефективни и безопасни.

Германски учени посочиха коя напитка бори коронавируса

Активността на коронавируса значително се потиска от определена напитка. Това заключение е направено от германски изследователи.

Става дума за билковия чай. Основата на лечебната напитка е градинският чай и перилата. Учените са изложили клетки, заразени с коронавирусна инфекция на тези билки, и са наблюдавали резултата, съобщава zdrave.to. Вода с перила и градински чай били кипнати и след това бульонът се приемал в продължение на два часа при температура 60°С. През това време напитката била снабдена с растителни компоненти, доколкото е възможно. След няколко проучвания учените открили мощен антивирусен ефект във всички напитки, съдържащи тези билки. Така германските вирусолози са установили, че половин час лечение с подобна билкова инфузия дава положителни резултати срещу COVID-19. Резултатите от изследването все още не са коментирани от други учени.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.