Три показателя определят дали вузът може да стане изследователски

Три показателя определят дали вузът може да стане изследователски

Три групи показатели ще определят дали дадено висши училище може да придобие статута на изследователски университет, става ясно от публикуваната за обществено обсъждане методика. Дейността на кандидатите ще се проверя спрямо постигнатите научни резултати, които са видими в международните бази данни Scopus и/или Web of Science, развитието на научния капацитет на академичния състав, както и общественото и икономическо въздействие.

И трите показателя ще се изчисляват в точки по определени формули, посочени в проекта. Научните резултати на вузовете ще се проследяват по 4 подпоказателя. Първият е броят на научните публикации в издания, които са реферирани в международни бази данни Scopus и/или Web of Science, като се отчита категорията на изданието. Броя научните монографии и независими цитирания в Scopus и/или Web of Science в двете бази данни също ще са важни за кандидатите за изследователски университет. Четврътият показател, по който ще се проследяват научните резултати е броят на подадени заявки за патенти, като международните имат по-голяма тежест.

Във формулата на втория основен показател - научен капацитет и възпроизводство на академичния състав, има два елемента. Броя защитили докторанти и тези, които са придобили научна степен „доктор на науките“ за отчетния период.

За общественото и икономическото въздействие на кандидатите за статут на изследователски университети има 4 подпоказателя. Първият е изразходваните средства, коиъо са получени от Европейски рамкови програми за научни изследвания и иновации или други международни програми с приложен коефициент. Получените средства от национални проекти и програми, които вузът е дал за научноизследователска и развойна дейност, са вторият елемент. Средствата, които са привлечени за наука по договори с български или чуждестранни фирми и предприятия и от комерсиализация (продажба на интелектуална собственост или лицензионни договори) за реализиране на интелектуални продукти са третият подпоказател. Общественото и икономическото въздействие ще се следят и по броя създадени стартиращи предприятия и извършващи дейност минимум 2 години през отчетния период.

За да получи статут на изследователски университет, висшето училище трябва да събере не по-малко от 1000 точки. Списъкът ще се актуализира всяка година до 1 ноември, като висше училище, което отговаря на критериите, ще се включва в него за срок от четири години с възможност за удължаване при изпълнени критерии.

Предвижда се оценката на кандидатите да се извършва от междуведомствена комисия. Тя ще бъде създадена към министъра на образованието и науката и ще включва  представители на министерствата на образованието и науката, на финансите и на икономиката, също така на Държавната агенция за научни изследвания и иновации и на Съвета на ректорите. Комисията ще следи също за сроковете в действащия списък на изследователските университети и за неговото актуализиране.

Статутът на изследователски университет е въведен в началото на 2020 г. с изменение и допълнение на Закона за висшето образование (ЗВО). Целта е да се стимулира научноизследователската дейност във висшите училища, които имат наличен капацитет и правят върхови научни изследвания.

Изследователските университети ще получават допълнително целево финансиране за развитие на научната дейност. През следващите години основен източник на тези средства ще бъде Националният план за възстановяване и устойчивост.

Повишаването на капацитета на изследователските висши училища има за цел да подобри участието им в международни, европейски и национални програми, включително в Рамковата програма „Хоризонт Европа“. Чрез дейността на изследователските висши училища ще се развият също научният и икономическият потенциал на съответните региони и на страната като цяло.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.