Три нови банки ще дават кредити за малки фирми с гаранции от ББР

Три нови банки ще дават кредити за малки фирми с гаранции от ББР

Три нови банки се присъединиха към програмата в помощ на микро, малки и средни предприятия, пострадали от пандемията, съобщи Българската банка за развитие (ББР). Схемата предвижда отпускането на заеми с портфейлни гаранции.

Банка ДСК, Пощенска банка и Първа инвестиционна банка подписаха споразумения с ББР за включване в схемата. Така общият брой на участниците е 5, като предстоят договори с още 5 търговски банки. Очаква се общият брой на партньорите на ББР да стане десет.

През последните две седмици интересът към мярката се е увеличил значително и към 30 юни броят на запитванията за финансиране е вече 650. Отпуснати са и първите заеми с гаранция от ББР за финансиране на обща стойност 1 847 000 лв.

Компаниите, възползвали се от мярката, оперират в най-засегнатите от пандемията сектори, а именно транспорт, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, търговия на едро.

Припомняме, че кандидатите може да получат до 300 хил. лв. Гратисният период е до 3 години. За да бъдат одобрени, фирмите трябва да имат спад на оборота, предизвикан от коронавируса, да имат неполучени вземания от клиенти или неразплатени суми към доставчици, да имат отменени договори за износ или прекратени доставки от внос, да са затворили производствените си съоръжения и офиси или да са намалили броя на своите служители. Компаниите не трябва да имат просрочие над 90 дни през миналата година. Крайният срок за кандидатстване е 23 декември 2020 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.