Три креативни дами създават „Следи в материята“
3

Три креативни дами създават „Следи в материята“

Националната галерия представя изложбата „Следи в материята“, общ проект на три креативни дами от различни сфери на изкуството: художничката и моден дизайнер Антония Точка, драматургът и писателка Албена Димитрова, която повече от 3 десетилетия живее във Франция, и фотографът, журналист и режисьор Мина-Анхела Игнатова. Експозицията се открива днес от 17.00 до 20.00 ч. в къща музей „Вера Недкова“ на ул. „11 август“ №2 при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп и ще може да се види до 15 януари идната година.

...През 1806 г. семейство Денѝ основава в област Майен, Франция, компанията за текстил Toiles de Mayenne. През XIX век нейната дейност се състои главно в предене и тъкане, извършвано от около 500 работници. Ритмичното движение напред-назад на совалките в становете напомня на песен с ритъма на живота, неговата безкрайна цикличност и приемственост. 214 години по-късно почти нищо не е променено и становете на Майен продължават да създават емблематичен интериорен текстил за домове и обществени сгради във Франция и по света.

Приемствеността между поколенията и обвързаността с наследството са обект на продължително и задълбочено наблюдение на българското и френското общество от страна на Албена Димитрова. През 2018 г. писателката получава от осмото поколение текстилни предприемачи от фамилията Денѝ дарение от платове на Toiles de Mayenne. Идеята е да бъде създадена модна колекция извън тяхното основно предназначение.

Преди да преодолее твърдостта на материята, Антония Точка опознава в детайли солидната й, но фиксирана природа с всички нейни характерни особености и свойства. След три експериментални години дизайнерката успява да промени изначално зададения ритъм от становете на Майен и да придаде на платовете нов смисъл и съществуване в новаторски силуети. А Мина-Анхела Игнатова ги връща обратно към статичната им природа в серия от фотографии, част от една и съща визуална нишка. Тя прегъва някои от тях и ги заснема повторно с вече оставените в материята следи, очертаващи контура на плисето, което се появява във всевъзможни варианти върху различни повърхности като знак за непрекъснатост и приемственост, обяснява кураторът на изложбата Яна Братанова. Част от тези фотографии комфортно покриват щорите на прозорците, а други са прехвърлени директно върху белите музейни постаменти или са представени като обект в разгърната книга лепорело на стената.

Следите в материята, оставени от авторките в изложбата, са в пълен синхрон помежду си – в автентичния интериор и под светлината, огрявала дома и изкуството на забележителната художничка Вера Недкова (1906-1996).


Албена Димитрова е български писател и драматург. Завършила е Сорбоната, живее и работи във Франция от 1989. Като икономист работи в областта на създаването на математически модели на системните рискове в масовата приватизация и корупционните механизми. Заемала е отговорни постове в международните отдели на престижни държавни и частни финансови институции. От 2014 се посвещава изцяло на писателската дейност с романи, драматургични текстове и сценарии за киното. Тя е един от малкото драматурзи от български произход, поканени да пишат за редовния репертоар на Comédie-Française и Compagnie 111/Aurélien Bory. Дебютният й роман „Ще вечеряме на френски“ (2015) е номиниран за множество награди.

Мина-Анхела Игнатова е фотограф, журналист и режисьор. Родена е в Хавана през 1975. През 1997 заминава за Париж, където завършва „История на изкуството“ в Сорбоната и специализира „Съвременно изкуство“ и „Фотография“. От 2003 работи като професионален фотограф на свободна практика. Нейни репортажи и модни серии са публикувани във водещи световни издания. Тя е сред предпочитаните фотографи на форумите за висша мода, включително и зад кулисите на Седмицата на модата в Париж. Занимава се и с документална фотография, а от 2009 работи за немско-френския телевизионен канал ARTE.

Антония Точка е дизайнер, художник и експерт в областта на модния дизайн. През 2018 става носител на награда от най-мащабния международен конкурс за зелени бизнес идеи - Climate Launch pad като създател на материя, способна да лекува човешкото тяло. Антония е основен двигател на модната марка Tochka, създадена през 2006, която предлага уникални материи и дизайнерски решения. Експериментира с вече съществуващи модели и обекти, като ги претворява по уникален начин. Създава костюмите към постановката „Театър, любов моя“ (2016), по текст на Валери Петров в Театър 199. Отскоро е преподавател в Професионалната гимназия по облекло „Княгиня Мария-Луиза“ в София.

 

 

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.