Три жени в премиера на страха

Три жени в премиера на страха

Елисавета Белобрадова, Красимира Хаджииванова и Оля Антонова подготвят в продължение на година новия си стенд-ъп спектакъл

Те са кралици на българското стенд-ъп комеди. Историята им започва през 2018 г., когато нашега напълниха Mixtape 5 с идеята да направят шоу, като говорят за себе си. Не се съобразяват с табутата, които обществото често присламчва към дадени теми. Дори напротив - експлоатират ги. Неслучайно всяка тяхна премиера предизвиква еуфория.

Те са Три жени на микрофона. Поотделно се представят като Елисавета Белобрадова, Красимира Хаджииванова и Оля Антонова, а съвсем скоро – на 27 ноември, ще разнищят и темата за страховете от сцената на Joy Station.

Hell of a Night: Премиера на страха е авторски спектакъл с режисьор Стоян Радев. Трябваше да се появи навръх Хелоуин, но уви - COVID-19 имаше други планове. А докато жените все още загряват за голямата вечер, ето какво ни споделиха:

- Колко често си казвате Hell of a Night напоследък, гледайки новини, движейки се по улицата, живеейки живот на артист в една изключителна година с корона?

О: По-често си казваме Hell of a Year. Но пък и ние трябва да имаме една година, за която да говорим, като станем баби, нали така.

- Комуникирате шоуто като „премиера на страха“. С кои свои страхове ще жонглирате на сцената?

К: Първо - със страховете от самите нас. То от това по-голям страх няма, всички терапевти на планетата за това работят - да ни покажат страховете от нас самите си. След това, разбира се, страховете от другите хора. Които никак не бяха малко тази година.

- От колко време зрееше идеята за Hell of a Night и по време на изолацията ли завършихте текстовете? С какво този стенд-ъп ще е по-различен от предишните ви?

Е: За Hell of a Night мислим от миналата година. За нас темата за страховете е много интересна и беше супер голям кеф, но и истински страшно да погледнем вътре в себе си. И то не просто да погледнем, ами да си дадем сметка какво се случва там. Всеки може да си даде сметка, че го е страх от змии или паяци. Но истински страшното е да разберем какво реално стои зад този страх. Кое е онова невидимо нещо, за което рядко говорим. 

- Кой е най-странният коментар, който сте чували от ваш близък в публиката след свое изпълнение? Какво отговаряте на децата си, когато питат „за какво се разказва“ в шоуто?

К: Че не е очаквал от мен такова нещо, мислел ме за много по-мил човек.

О: Децата ни са малки и не разбират точно с какво се занимаваме, но рано или късно ще бъдат най-големите ни критици 

- Сигурно ви връщам към история от Балканската война, но как се събраха „Три жени на микрофона“? Каква е хронологията на случване на този толкова успешен проект?

К: Събрахме се на един оупън майк една вечер в някакъв бар и после fast forward бяхме в Зала 1 на НДК. Не помня какво се случи в този промеждутък.

- Какво е съотношението на приятелство и бизнес във вашата колоритна група? Споделяте ли живота си извън сцената, или сте малко Rolling Stones положение - вече сте достатъчно добре стикован механизъм и се събирате само за да си кажете „наздраве“, преди да видите пълна зала 1 на НДК?

К: Ядем ребра и пържоли заедно, пътуваме заедно, то ние сме си нещо като цирк ТРИ жени на микрофона, който ходи насам-натам и където му хареса - опъва палатката и се започва.

- Какво изпитахте, когато този феномен се случи за пръв път - три жени на микрофона да съберат близо 5000 души и да им говорят искрено и лично за секса в този паметник на културата?

О: Говорихме им не само за секс, но усещането беше като за ЕДИН ГОЛЯМ СЕКС. В паметника на културата. Този първи път никога не може да се повтори, защото това не беше точно 8 март, не беше и точно стенд-ъп. Това беше едно социално явление, от което е имало нужда, и ние бяхме първите, които го направиха. А чувството да си първи в нещо толкова приятно и значимо е неповторимо.

- Имате ли разпределение на задачите в творческия процес – едната да прави финална редакция на текстовете,  другата да бъде диктатор в стайлинга и рекламните визии, третата да продава идеите на публика и клиенти?

Е: Имаме разпределение на задачите, което понякога се размива, но определено Оля е нашата маркетинг царица, Красимира е редакторът на всичко, а аз съм онова досадно нещо, което крещи, проверява, организира, дразни и мрачно обявява: „Това не ми харесва“ – нещо като криейтив директор. Имам нечовешки късмет, че работя с тези две супер жени, които ме търпят.

- Как започва един ваш ден обикновено? И как си представяте перфектната неделя?

Е: Денят ми започва с тичане. Не за здраве. Тичане да обличам деца, да правя закуски, да вдигам телефона. Стенд-ъп е само част от живота ми, както на всяка от нас трите. Аз управлявам фондация Майко мила, част съм от сайта Майко мила, където Красимира е управляващ фактор и между другото пишем книги, правим настолни игри и какво ли не още. Но признавам, че стенд-ъп ми е в центъра на сърцето.

- Мъжът е детайлно коментирано животно в проектите ви. Какви качества трябва да притежава един мъж, за да остане в обкръжението ви по-дълго от един one night stand (удоволствие за една нощ)?

О: Мъжете са прекрасни хора. Не са животни. Не мога да си представя защо биха искали да останат в обкръжението ни, но да могат да правят добро барбекю, е доста летящ старт в надпреварата за нашето обкръжение.

- Съвсем не на шега помагате на майки на деца с увреждания през платформата си „Оле мале“. Разкажете повече за каузата.

Е: Ние сме организация, която помага на майки на деца с увреждания да изработват продукти и да ги продават. На нас се пада задачата по популяризирането на каузата, доставка, опаковки, координиране на процесите, управление на склада и поддържане на дигиталните платформи. Наистина е огромно предизвикателство, но е супер усещане. Основната цел е да осигурим на майките работа, независимост и средства. 

- Ако трябва да се опишете като родители с три думи, кои биха били те?

К: Невротична, неподготвена, напълно обикновена.

О: Karen from Internet

E: Абсолютно непоносима. Няма трета дума, извинявайте.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.