0

С ледствено дело срещу шумно арестуваната на 18 февруари 2019 година новозагорска банкерка Биляна Манчева, която бе обвинена за неправомерно изтегляне на над 425 000 лева от сметка на клиенти, тъне в мъгла, съобщи адвокатът на икономистката Младен Донев.

Следствено дело срещу шумно арестуваната на 18 февруари 2019 година новозагорска банкерка Биляна Манчева, която бе обвинена за неправомерно изтегляне на над 425 000 лева от сметка на клиенти, тъне в мъгла, съобщи адвокатът на икономистката Младен Донев.

Той припомни, че подзащитната му първоначално бе арестувана, после поставена за 8 месеца под домашен арест, заменен в последствие с парична гаранция, а в момента с подписка. Делото бе предадено на националната следствена служба предвид сложността му, а след време от КПКОНПИ образували гражданско дело за неправомерни доходи на Манчева. Делото е на финалната права в сливенския окръжен съд, предстои през февруари да се проведе последното заседание, което да реши дали има основания за отнемане на имоти, собственост на 31-годишната новозагорка.  

„Няма представа какво се случва със следственото дело и не бих могъл да коментирам, но истината е че измина твърде много време от иначе шумното задържане на клиентката ми. Биляна си е в Нова Загора, казала е всичко ,което е можела да каже при разпитите. Жената работи, но не бих искал да навлизам в подробности по личния й живот…“, заяви адвокат Донев по телефона в петък.

Задържането на Манчева през февруари 2019-а хвърли в потрес десетки новозагорци, които се втурнаха да проверяват личните си сметки в клона на Алианс банк, сред тях беше обшинската администрация, тъй като част от публичните средства минавали точно през тази кредитна институция.

Сред най-тежко пострадалите, със 180 000 лева, беше председателят на земеделската кооперация „Наша земя“ в село Съдиево Кольо Добрев. Сигналът до полицията беше подаден от ощетения със 19 600 лева студент Пламен Динев и Валентин Младенов, от когото на 66 пъти били „дръпнати“ около 25 хилядарки, съобщиха в началото разследващите. В началото бяха засечени 105 неправомерни тегления, като от 21 ноември 2018-а до 1 февруари 2019-а от сметките на Динев и Младенов се изпарили 42 500 лв. Констатираните при одита липси пък се оказали за 240 000 лева,75 579 щатски долара и 1645 британски лири. В официално съобщение през 2019 година от кредитната институция заявиха, че ощетените клиенти са било възмездени. От началото на следствието и до момента Биляна Манчева отрича да е извършила престъплението, в което е обвинена. Тя отдавна е изтрила профилите си в социалните мрежи, откъдето стана ясно, че в един момент е рекламирала дейност като частен банкер в Сърбия.