Три поливалентни и мегаталантливи актриси се превъплъщават в почти две дузини образи, някои от които мъжки, в най-новия спектакъл на Театър 199 – „Хаос“. Те са Йоана Буковска-Давидова, Елена Атанасова от Сатирата и Радина Думанян от Драмата в Пловдив, позната от сериала „Откраднат живот“.

Пиесата на един от най-изявените съвременни финландски драматурзи се поставя за първи път у нас, а организатор на цялата смешно-сериозна бъркотия от събития на сцената е режисьорът Марий Росен.

Заради какво в живота на една жена може да настъпи хаос? За какво си струва тя да излезе от елегантните обувки на доброто възпитание и да се превърне в бясна фурия? София на Йоана например от хрисима детска педагожка става боец за каузата да спаси училището от затваряне и започва да раздава шамарено правосъдие в доминирания от мъже свят не само заради това, но и заради други дразнители, подбиващи човешкото и в частност женското достойнство. Психотерапевтката Джулия на Елена и нейната сестра – репортерката Ема на Радина, също си имат своя вътрешен хаос, който на моменти избива навън, когато трите актриси шеметно сменят персонажите като употребени носни кърпички. В този калейдоскоп на всекидневния абсурд се завъртат директорка на училище, лелки в детска градина, хлапета и техните бащи... Нафукани, потиснати или истерични, всички в крайна сметка са пациенти на Джулия или потенциални такива... До краткия момент на финала, когато женското приятелство и логиката на разума надделяват – навярно до следващата несправедливост, следващата криза, следващия житейски хаос. А следващите представления са на 18 ноември, 3 и 21 декември.

Мика Миляхо (1966) започва кариерата си като режисьор. Първата му пиеса като драматург, „Паника“ (2005) се занимава с патилата на трима мъже, приближаващи средна възраст. „Хаос“ (2008), която авторът определя като „тъмна комедия“, с много деликатно, но ярко чувство за хумор, интерпретира от женска гледна точка проблемите на нежния пол в днешния свят. „Хармония“ (2009) е драматична дисекция на отношенията на работното място. Най-новата пиеса на Миляхо „Гараж“ (2018) е сатиричен поглед към остаряването и приспособяването към предизвикателствата на динамично променящите се времена. От 2010 г. Мика Миляхо е директор на Финландския национален театър.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сред тях са златни пръстени от Калиакра и изключително ценни византийски монети

НИМ представя топнаходките на археологическия сезон

Сред тях са златни пръстени от Калиакра и изключително ценни византийски монети

На 12 декември от 16.00 ч. в Кръглата зала на Националния исторически музей ще бъде открита изложба „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019”. НИМ ще спази традицията да изпрати годината, представяйки на широката публика значимите находки на музейните археолози от настоящия сезон.

„Неосъщественият музей“ на забравените художници

Издателство „Български бестселър - Национален музей на българската книга и полиграфия“ представя една необикновена книга за зачертаваните моменти от историята на родното изкуство. „Неосъщественият музей“ от Калин Николов е създадена по желание и със съучастието на писателя Радой Ралин.

Над 160 издателства на 6 етажа в НДК за Панаира на книгата

Две от най-значимите и мащабни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаване в България – 47-ият Софийски международен панаир на книгата и 7-ият Софийски международен литературен фестивал, организирани от Асоциация „Българска книга“, се откриват днес.