Три етажа опашка за печат в СУ

Три етажа опашка за печат в СУ

Приетите чакаха с часове да се запишат в Алма матер

Студенти, приети на първо класиране в СУ „Св. Климент Охридски“, извиха опашка по стълбите, дълга 3 етажа. Част от младежите чакаха да получат печат, че са платили семестриалната си такса по банков път, а други се бореха да стигнат до паричен салон, за да внесат сумата за обучението си през първия семестър или такса за електронна карта СУ.

Бъдещите възпитаници на Алма матер имат възможността да платят по два начина. Някои могат да изберат да платят таксата си с банков превод по сметката на СУ с надеждата да не чакат с часове по опашки. Преди да минат през отдел „Студенти“ във факултета, в който са приети, те трябва да минат за печат през паричен салон. Въпреки възможността за плащане по банков път голяма част от новоприетите студенти предпочитат да платят на място.

Причината е, че се страхуват да не стане някоя грешка

„Мои приятели плащаха таксата за кандидатстване онлайн, но явно беше станал някакъв проблем и не бяха включени в класирането. Идваха да проверят на място в университета защо се е получило така и да подадат документи наново“, обясни един от новоприетите студенти за избора си да се реди на опашките пред паричен салон. Така тези, които чакат само за печат, и тези, които искат да си платят таксата, образуват обща опашка, извита по стълбите 2 етажа по-надолу от паричен салон.

Формулярите за издаване на електронна студентска карта на СУ също забавят новоприетите при записването им. Част от тях са пропуснали, че той трябва да бъде попълнен онлайн и след това разпечатан, преди да бъде представен в отдел „Студенти“ с квитанцията за заплатена такса от 10 или 15 лв. Поради тази причина част от новоприетите попълваха формуляри на телефоните си, а след това търсеха съдействие от най-близкия копирен център да го принтират.

Следващото изпитание за новоприетите студенти е да се справят с попълването на всички необходими документи. Сред тях най-голям проблем създава декларацията за здравно осигуряване, която се получава при записване. В нея студентите трябва да посочат

дали получават или не приходи от трудова дейност

или наследствена пенсия. Уловката е, че това трябва да бъде към дата 1 октомври, тъй като тогава започва учебната година в Алма матер. Ако са на трудов договор, те няма да бъдат здравноосигурени от университета. Както „Монитор“ вече писа, всички ученици, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигуровки, преди да станат студенти. През юли, август и септември те сами трябва да внасят по 22,40 лв. на месец.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.