Държавната агенция за „Електронно управление“ (ДАЕУ) пусна три нови е-услуги за местния вот наесен.

Те са достъпни през единния портал за електронни административни услуги на агенцията. От там уточняват, че трите услуги са кратковременни. Става дума за електронно подаване на заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес, за гласуване с подвижна избирателна кутия, както и заявление за изключване от списъка на заличените лица. За да бъде заявена по електронен път услугата, гражданите трябва да имат електронен подпис, профил в системата "Електронно връчване" на ДАЕУ и Adobe Reader, като за услугите не се дължи такса. Заявленията се подават не по-късно от 14 дни преди вота - 12 октомври. Заявлението стига до съответната общинска администрация чрез Системата за сигурно електронно връчване на ДАЕУ.

Междувременно от ЦИК съобщиха, че протоколите от вота в София ще се събират в три различни пункта. Целта е да се облекчи работата на ОИК в столицата, а преброяването да стане по-бързо. Причината е, че именно в София има около 15000 секции , а целта е да няма напрежение, както други години при приемането на книжата. В първият ще бъде дислоциран шефът на ОИК – София заедно с още 13 от членовете на комисията, а в останалите ще са по един от зам.-шефовете с по 12 членове. Къде ще бъдат тези пунктове тепърва ще се реши, но първият от тях е най-голям и обхваща 600 секции. В него ще подават документите си секциите от районите Витоша, Изгрев, Красно село, Лозенец, Младост, Панчарево, Студентски град и Триадица. Вторият ще приема изборните книжа от Възраждане, Искър, Кремиковци, Оборище, Подуене, Сердика, Слатина и Средец. Третия пункт ще приюти документите от Банкя Връбница, Илинден, Красна поляна, Люлин, Надежда, Нови Искър и Овча купел. Вече са назначени членове в 265 общински избирателни комисии. До момента 14 партии и 5 коалиции са подали заявления за участие във вота. ЦИК е дала възможност общинските комисии да определят броя на мандатите към общините, в зависимост от броя на населението. В Столична община ще бъдат избирани 61 общинари.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Отчетът на Радев: Обяви се за бариера срещу лобистките закони

Отчетът на Радев и неговото вице Илияна Йотова им отне около час и половина., през което време президентът обяви, че ще продължава да отстоява правовата държава, да бъде бариера за лобисткото законодателство и да защитава българския интерес.

Горанов: В Еврозоната ще влезем с този валутен курс или няма да влезем

Влизаме в Еврозоната при сегашния курс с еврото или няма да влезем. Цените няма да се качват. Полагаме всички усилия да влезем през април в „чакалнята“ на Еврозоната и това означава, че повече няма да падат банки и ще участваме във взимането на решения в европейските институции. Валутният борд няма да пада и ще влезем в еврозоната при курса, който е в момента. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на годишната среща на бизнеса с правителството.

Премиерът: Ще пратя самолет да прибере студентите ни от Ухан, ако ни разрешат

Възложено е на Министерството на външните работи да се следи дали има възможност да се приберат българските студенти от китайския град Ухан. "Ако ни разрешат, ще пратя самолет да ги прибере, колкото и да ни струва", каза премиерът Бойко Борисов в изказване по време на 14-ата годишна среща на бизнеса с правителството в София.