0

Т ри дни от 17 до 19 септември софиянци и всички гости на столицата ще могат да пият от най-добрите вина на Балканите. Щандовете и къщичките ще бъдат разположени пред НДК. Това съобщават на сайта си организаторите конкурса Балкански международен винен фестивал 2020. В София ще е заключителната част от състезанието, а първата, която включва тайна дегустация на участващи от всичките балкански страни изби, се провежда седмица преди това в Белград.

Три дни от 17 до 19 септември софиянци и всички гости на столицата ще могат да пият от най-добрите вина на Балканите. Щандовете и къщичките ще бъдат разположени пред НДК. Това съобщават на сайта си организаторите конкурса Балкански международен винен фестивал 2020. В София ще е заключителната част от състезанието, а първата, която включва тайна дегустация на участващи от всичките балкански страни изби, се провежда седмица преди това в Белград.

На 16 септември преди да започне Дионисиевата вакханлия в центъра на столицата ще бъдат връчени трофеите за най-добрите изби и напитки след конкурса в Белград.

Припомняме, че конкурсът бе създаден в България преди около 7 години. Неговата популярност стана толкава голяма, че в него вече участват не само всички балкански страни, но и Дунавските. Междувременно се въведе ротационнен принцип на страните домакини, където се провеждат дегустациите. Тази година домакин е Сърбия. Заради Ковид 19 слепите проби се отлагат няколко пъти. Последните дати бяха средата на лятото, но се отсрочиха за 10-11 септември.

Междувременно бе обявено, че България е влязла в статистиката на Международната организация за лозя и вино OIV, която включва страните - най-големи консуматорки на вино в света, съобщи сайтът Агроновините.

Въпреки че сме на последната 31-ва позиция от включените страни, официално в България се изпиват 1 млн. хектолитра вино годишно.

Според експерти в България се изпиват много по-големи количества вино, тъй като в класацията е взета само официалната статистика. Тя не включва тоновете божествена течност, която ферментира в домашните бъчви от малките лозя. Така въпреки че сме сред лидерите по пиене на вино, все пак се нареждаме под средните нива за Централна и Източна Европа и далеч от консумацията в Западна Европа.

Преди нас са Хърватия и Сърбия

На първо място за периода 2014-2018 г. OIV поставя Съединените щати с 33 млн. хектолитра, на втора позиция е Франция с 26,8 млн. хл, а на трета – Италия с 22,4 млн. хл. Следват Германия, Китай и Великобритания. От балканските страни още три държави попадат в статистиката на OIV – Гърция с 2,1 млн. хл, а непосредствено преди България са класирани Хърватия и Сърбия с еднаква консумация от 1,1 милиона хектолитра годишно.