Три чудни реликви пази „Св. Александър Невски“
3

Патриарх Неофит измоли частица от Св. Серафим Саровски

Три чудни реликви пази „Св. Александър Невски“

В златно ковчеже са мощите на княза, победил рицарите кръстоносци

Храмът „Св. Александър Невски“ е една от емблемите на българската столица, a в него се пазят три чудотворни реликви. Това разказва в първия си брой новото приложение "Телеграф Чудеса и Вяра", което излиза всяка сряда безплатно с вестник "Телеграф". 

Кубета

Златните кубета на храма се виждат и от кацащите самолети, придавайки на цяла София един царствен и свещен ореол. През почивните дни пък отвън идват да се снимат младоженци, ползвайки патриаршеската катедрала за фон - поличба, носеща християнски добродетели и дълголетие на новите семейства.

Когато човек прекрачи прага на храма, го обзема неописуемо спокойствие и блаженство. Освен прекрасните стенописи (нуждаещи се от дарения за реставрация) вътре има и доста мощни реликви. Една от тях е частица от мощите на големия христов воин княз Александър Невски. Той е известен с победата си над рицарите от Тевтонския орден, основан през 1190 г. в Палестина, които са и част от кръстоносния поход. През ХIII век рицарите тръгват да налагат католическата вяра с огън и меч не само над езичниците, но и над православните народи.

В началото на 1241 Тевтонският орден заедно с представители на Ливонския орден предприемат настъпление към Новгород и Александър Ярославич, който малко по-рано е бил изпратен в изгнание, е повикан, за да оглави военните действия.

Ледената битка

На 5 април 1242 двете армии се срещат върху леда в битката на

Чудското езеро. Там Александър удържа невиждана победа, която отеква в целия християнски свят.

Само две години по-рано той се изправя срещу рицарите шведи при река Нева. Младият воин и тогава поел защитата на своя град, като възложил всичките си надежди за победа на Бога. И бил възнаграден за това. За своя подвиг князът е наречен "Невски" по името на река Нева. По-късно св. Александър станал единствен защитник на православната вяра и руския народ против татарите. Но той не винаги използвал меч. Знае се, че е провеждал политика на сближаване със Златната орда и фаворизиране на източноправославната църква в противовес на европейското влияние.

Монах

Александър Невски приел монашество и предал Богу дух на 14 ноември 1263 година на 44-годишна възраст. Бил погребан в съборната църква в манастира "Рождество Богородично", близо до град Владимир. На гроба му ставали множество чудеса.

Днес частица от мощите му се намира в златно ковчеже до олтара на кръстения на него храм в София. Земният път на княза показва, че всеки може да стане воин на Христа, но не само по време на война, а и в мирни дни. „Да воюва с поднебесните духове на злобата, да отблъсква с щита на вярата нажежените стрели на лукавия, да проправя с духовния меч пътя към спасението“. (Еф.6:12,16,17).

Дивеевски

Другата реликва, пазеща се в столичния храм, е частица от чудотворните мощи на един от най-големите християнски светци - св. Серафим Саровски. В целия православен свят се знае, че мощите му се съхраняват основно в Дивеевския манастир (един от най-известните и посещавани храмове в Русия). През 2016 г. частица от тях бе пренесена в катедралния храм в София. Така вече човек не е необходимо да бие път чак до село Дивеево, а от много по-близко място има шанса да се докосне до благодатта на дивния Божий угодник. Частицата от него се намира в дясната част на храма срещу една от чудотворните икони на Богородица.

Приживе св. Серафим (1754-1833) е утешавал всеки в телесна болест и духовна немощ. Съвременниците му отбелязват, че светият лечител изцелявал не толкова с кротка дума, колкото с любов и радост, които струели от него. Към всички преподобният Серафим с умиление се обръщал с думите: "Радост моя!". Друг път казвал следните слова: „Всички нечисти сили ще се подчиняват вам". Така той сякаш вземал болестта на болните и те оздравявали.

Патриарх

Знае се, че Българският патриарх Неофит съдейства за пристигането на тази чудна реликва у нас през зимата на 2016 г. В слово, посветено на св. Серафим, Неофит казва следното: „В сърцето на този земен ангел и небесен човек нямало злоба, ненавист, завист, осъждане. Неговото сърце било преизпълнено с любов към всеки човек, търсещ при него утеха. Още приживе наричали св. Серафим утешител на скърбящите, защото никой не си тръгвал от него, без да е получил благодатна помощ и онази особена духовна пасхална радост, която обзема всеки, обърнал се с молитва към него, и приживе, и след неговата кончина…“

„Достойно ест“ от Атон

Сред другите реликви, почитани от християните в „Св. Александър Невски“, е една икона с необикновена сила. Тя се нарича „Достойно ест“ и дойде от Атон на 27 октомври през 2012 г. Стотици вярващи излязоха тогава да я посрещнат. Иконата, макар и копие, има много голяма духовна стойност, защото съвпада напълно със светогорския оригинал. Вярва се, че също като него и софийската Богородица върши чудеса - дарява с челяд и помага в живота.

Търсете в сряда книжката "Телеграф Чудеса и Вяра" безплатно с вестник "Телеграф".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.