Три бг вуза със съвместни програми за зелените технологии

Три бг вуза със съвместни програми за зелените технологии

Химикотехнологичния и металургичен университет в партньорството на Югозападния университет „Неофит Рилски“ и Университета „Проф. Асен Златаров“ – Бургас ще създадат съвместни учебни програми за зелените технологии. Те ще бъдат разработени по проект „Модернизация, дигитализация и интернационализация на обучението в Химикотехнологичен и металургичен университет“ и ще привлекат младите хора да изберат висше образование в сферата, съобщи ректорът на ХТМУ инж. Саня Терзиева по време на онлайн пресконференция.

Съвместно с Университета „Проф. Асен Златаров“ Бургас ще бъде разработена и въведена бакалавърската специалност „Зелени технологии“. С ЮЗУ пък ще се подготвят студенти по интердисциплинарна магистърска програма „Иновативни технологии за възобновяема енергия“, която ще бъде хибридна между професионалните направления „Химични Технологии“ и „Химични науки“.

Проектът има и няколко асоциирани партньори извън страната ни. Това са Университета на Алабама в Хънтсвил, Университета във Любляна, Словения и Техническия Университет в Прага. С вуза от САЩ ще бъде разработена съвместна магистърска програма на английски език с „Chemical and Environmental Engineering”. Обучението се планира да бъде смесено - присъствено и чрез дистанционен достъп до дигитално съдържание, онлайн лекции и виртуални експерименти.

По проекта, който е финансиран с 1 629 276 лв., ще се закупят софтуери и апаратура, ще се реализират мобилности на студенти и преподаватели, ще се развият кариерни центрове за реализация на студентите. Посредством изграждане на общи информационни мрежи на кариерните центрове ще се създадат общи база данни за потенциални работодатели за конкретни позиции за стаж, за постоянна работа, за почасова работа, за работа по проекти или конкретни задания и други.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.