Треска и зачервяване са признаци на чумата

Треска и зачервяване са признаци на чумата

При острата форма прасето умира за седмица. Заразената свиня получава и кръвоизливи

Инкубационният период на Африканската чума по свинете (АЧС) в природата обикновено е между 4 и 19 дена, но в острата й форма, той е само 3-4 дни.  За целите на Кодекса за здраве на сухоземните животни инкубационният период в Sus scrofa се приема да е 15 дни, се обяснява на сайта на Българската агенция по безопасност на храните.

Признаци

 

При перакутната форма (силно вирулентен вирус) е характерна внезапна смърт с няколко клинични признака. При акутната форма пък имаме треска (40,5-42 ° C), ранна левкопения и тромбоцитопения (48-72 часа). Характерен признак е зачервяване на кожата (бели прасета) – по върховете на ушите, опашката, задните крайници, вентралните страни на гръдния кош и корема. Други признаци са анорексия, отпустаност, цианоза и липса на координираност в рамките на 24-48 часа преди смъртта. Животните също така имат повишени пулс и учестено дишане. Възможни са повръщане, диария (понякога кървава) и сълзене от очите. Смъртта настъпва в рамките на 6-13 дни или до 20 дни. Възможни са аборти при бременни свине. Преживелите са носители на вируси за цял живот. При домашните прасета смъртността често достига до 100%.

При субакутна форма (умерено вирулентен вирус) има по-слабо интензивни признаци, лека треска, намален апетит и депресия. Продължителността на заболяването е от 5 до 30 дни. Възможно са аборти при бременни свине майки. Смърт настъпва в рамките на от 15 до 45 дни. Смъртността е в по-малка честота (напр. между 30% и 70%, като варира значително).

При хроничната форма (умерено или слабо вирулентен вирус) има разнообразни клинични признаци: загуба на тегло, нерегулярни повишения на температурата, респираторни признаци, некроза в области от кожата, хронични кожни язви, артрит. Характерни са перикардит, адхезии на белите дробове, подувания на ставите. При тази форма заболяването се развива в продължение на от 2 до 15 месеца. Смъртността е ниска.

 

Лезии

За болестта са характерни и редица увреждания (лезии), някои от които обаче не са видими. При острата форма има ясно изразени кръвоизливи в гастро-чернодробните и бъбречните лимфни възли. Има също петехиални кръвоизливи в бъбречната кора, също и в медулата и пелвиса на бъбреците. Характерна е застойна спленомегалия. Друг признак са еодематозни области на цианоза в безкосместите части, както и кожни екхимози на краката и корема. Признак също така е излишък от плеврална, перикардна или перитонеална течност;

Получават се и малки кръвоизливи в лигавиците на ларинкса и пикочния мехур и на вътрешните повърхности на органите. Възможен е оток в мезентериалните структури на дебелото черво и в близост до жлъчния мехур, също на стената на жлъчния мехур.

При хроничната форма е въможна фокална некроза и минерализация на белите дробове. Лимфните възли се увеличават.

 

Вирусът се предава и от кърлежи

 

Предаването на вируса става чрез контакт между болни и здрави животни; хранене на боклук, съдържащ заразено месо (вирусът може да остане инфекциозен в продължение на 3-6 месеца при продукти от свинско месо, които не са подготвени); чрез меки кърлежи от рода Ornithodoros.

Фомитите (т.е. поразени от заразни организми и способни да бъдат средство за тяхното предаване) включват: помещения, превозни средства, инструменти, дрехи.

Източниците на вируса са кръв, тъкани, секрети и екскрети на болни и мъртви животни. Животните, които са се възстановили от остри или хронични инфекции, могат да станат устойчиво заразени и да играят ролята на приносители на вируси.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.