Тримата членове на съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" са депозирали оставките пред транспортният министър Росен Желязков по негово желание. Това са шефът на борда Велик Занчев, който е и зам.-министър на транспорта, главният изп. директор Владимир Владимиров, както и Филип Алексиев, финансов директор. Това съобщи самият Желязков на нарочна пресконференция по темата.

Мотивите на ръководството да подадат оставки са „лоша вътрешна комуникация,


невъзможност за работа в екип


и съществуващо напрежение“. При влизането си в министерството на мястото на Ивайло Московски, Желязков е поискал анализ и информация за състоянието на БДЖ. На среща с ръководството е бил запознат със състоянието, проектите и ремонтната дейност на подвижния състав и бил уверен от ръководството, че няма проблем с дружеството. „Освен с обществените поръчки“, подчерта транспортният министър. Той припомни, че на 24 октомври е назначил одит на "Холдинг БДЖ" да бъде направен от транспортното министерство в дъщерните дружества във връзка с графика на движение на влаковете, както и анализ на подвижния състав.


Одитът ще продължи 40 дни.


Разривът между министъра и ръководството е настъпил преди дни, когато с принципала си шефовете в БДЖ решили да си говорят през медиите „Неясно за мен се появи в медийното пространство доклад, който е свързан с проблеми в холдинга, депозиран пред борда на директорите във връзка с редица проблеми“, коментира информацията Желязков за изготвен от изпълнителния директор Владимир Владимиров доклад до него и ДАНС. В него Владимиров обвинява дългогодишния си колега в борда на директорите и зам.-министър Велик Занчев „в злоупотреби при обществените поръчки, некачествени ремонти и неспазване на елементарни мерки за безопасност във фирмата, които застрашават живота и здравето на хората, пътуващи във влаковете“, публикуваха преди дни онлайн медии.

„Не разполагам с такъв доклад, както и нямам информация в ДАНС да има“, коментира още Желязков. Освен вътрешните проблеми в холдинга е


спряна и процедурата за новите мотрисни влакове,


за която се очаква Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе. По думите на Желязков нито назначеният одит, нито спряната процедура са предпоставка да поиска оставките на Занчев, Владимиров и Алексиев. Другата седмица транспортният министър ще вземе решение дали заедно или поотделно за всяка една от оставките. С темата другата седмица ще бъдат запознати и депутатите от транспортна комисия. Според Желязков в момента няма готов екип, който да замести сегашния борд на директорите и не са коментирани имена.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Жилищните политики - основен акцент днес на форума „Моят град, моят дом, моят бизнес“

Националните жилищни политики основен акцент днес на форума „Моят град, моят дом, моят бизнес“. Събитието, започнало вчера в НДК в София, се организира от Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ). То е съвместна инициатива с ООН, подкрепена от МРРБ, министерство на енергетиката, АУЕР и най-активните организации в страната в сферата на недвижимите имоти, строителство, проектиране, градско планиране, енергийна ефективност.

Зимата отвява 2 бона от джоба ни (ТЕМАТА)

Най-малко по 2 бона допълнително над обичайните ни разходи ще отвее зимата от джобовете ни, показват сметките на „Монитор”. Над половината от сумата ще отиде за отопление, а останалата - за топли дрехи, обувки, лекарства.

От декември 2019: 50% по-евтин билет при закъснял с час влак

От декември догодина размерът на обезщетенията и тяхното изплащане може да постави на карта бъдещето на държавния превозвач. За закъснение от 60 до 90 минути ще трябва да се възстановява 50% от цената на билета, а за закъснение от 90 минути до два часа - 75%. Напълно ще бъде възстановявана стойността на билетчето за закъснение от повече от 2 часа.