0

З аради липсата на модерни лекарства от 2-ра и 3-та линия у нас се налага деца да бъдат трансплантирани в чужбина срещу многократно по-високи суми, отколкото ако това бъде направено в България

Заради липсата на модерни лекарства от 2-ра и 3-та линия у нас се налага деца да бъдат трансплантирани в чужбина срещу многократно по-високи суми, отколкото ако това бъде направено в България

Това съобщи проф. Добрин Константинов – национален консултант по детска хематология и онкология и трансплантология по време на кръгла маса в парламента, посветена на постиженията в онкологията.

56% от българите с ракови заболявания на кръвта доплащат медикаментите си, а в 50 на сто от случаите тестовете и изследванията на пациентите са за тяхна сметка. Тези данни пък изнесе проф. Генка Петрова – ръководител на катедра във Фармацевтичния факултет на Медицинския университет в София. Според проучване на Консорциума на международната асоциация по фармакоикономика за Централна и Източна Европа България е на предпоследно място по заплащани разходи от НЗОК за онкохематологично лечение.

1500 нови случая на онкохематологични заболявания се диагностицират всяка година в нашата страна, обяви националният консултант по клинична хематология проф. Жанет Грудева. По думите й злокачествените заболявания на кръвта са в топ 10 по честота както при мъжете, така и при жените, а средната възраст на пациентите е 64 години. Ракът на кръвта е най-често срещаната форма на онкологично заболяване при децата. Благодарение на иновативните терапии 5-годишната преживяемост при тях се е увеличила до близо 85 процента.