0

Х ирурзи от Торино извършиха за пръв път в Европа трансплантация на четири органа наведнъж върху един пациент. Става дума за двата бели дробове, за панкреас и за черен дроб, които са били присадени на 47 годишен мъж. Уникалната ооперация е извършена в престижната болница на т.нар. Град на здравето в „столицата“ на автомобилния концерн ФИАТ.

Хирурзи от Торино извършиха за пръв път в Европа трансплантация на четири органа наведнъж върху един пациент. Става дума за двата бели дробове, за панкреас и за черен дроб, които са били присадени на 47 годишен мъж. Уникалната ооперация е извършена в престижната болница на т.нар. Град на здравето в „столицата“ на автомобилния концерн ФИАТ.

Приемателят е от южния италиански град Бари и от години страдал от генетичното заболяване циститна фиброза, за което са типични тежките инфекции на белите дробове, на черния дроб и на други вътрешни органи. Мъжът отдавна чакал в местната болница да му бъде трансплантиран бял дроб, но преди десетина дни състоянието му станало изключително тежко и той бил транспортиран с платен от държавата полет в най-престижната болница на Торино. Там обаче положението за малко да излезе извън контрола на докторите, тъй като отказал да функционира и черният дроб на пациента. След спешна консултация хирурзите решили, че човекът може да бъде спасен само ако му бъдат присадени едновременно бели дробове, черен дроб и панкреас. Зачакали донор, който за късмет на приемателя се появил не след дълго недалеч от Торино – млад мъж, починал от мозъчна травма. Последвала 15 часова операция, която била извършена на два етапа и от два екипа – първо проф. Мауро Риналди с хората му присадили белите дробове, а след това проф. Ренато Романьоли и асистентите му свършили това, което било техен „специалитет“ – трансплантацията на черния дроб и панкреаса.

Според медицинското комюнике на „Града на здравето“ операцията е приключила успешно, присадените органи са започнали да функционират нормално и пациетът е настанен в отделението за интензивна сърдечно-съдова терапия.