Трансадриатическият газопровод е пуснат в търговска експлоатация

Трансадриатическият газопровод е пуснат в търговска експлоатация

Започна търговската експлоатация на Трансадриатическия газопровод (Trans Adriatic pipeline, TAP), последният компонент от Южния газов коридор (ЮГК), предназначен за пренос на азербайджански газ до Европа, съобщава в сайта си консорциумът по строителството на съоръжението TAP AG, цитиран от БТА.

Четири години и половина след началото на строителните работи в Солун, Трансадриатическият газопровод започна търговски операции, посочи управляващият директор на консорциума Лука Скиепати. Той припомни, че системата за пренос на газ е с дължина 878 километра и преминава през Гърция, Албания, Адриатическо море и Италия. Това гарантира, че Европа може да получава енергийни ресурси от още един източник, в подкрепа на ключовите цели на ЕС за интегриран енергиен пазар, както за устойчив, сигурен и диверсифициран енергиен баланс, изтъкна председателят на съвета на директорите на ТАП Мурад Гейдаров.

Южният газов коридор, проект на стойност 40 млрд. долара е дълъг над 3500 км от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция, Албания. Отделните му сегменти са Южнокавказкият тръбопровод, Трансанадолският газопровод (ТАНАП) и Трансадриатическият газопровод (ТАП). За основен източник на газ за системата се счита находището "Шах Дениз" в шелфа Азербайджан в Каспийско море. Залежите в него се изчисляват на 1,2 трлн. куб. метра.

До няколко години най-вероятно най-после ще бъде завършена и газовата връзка с Гърция (IGB), за която у нас се говори още от средата на първото 20-летие на века. Чрез нея България ще може да се свърже с южния газов коридор и на практика да може да получаваме по-големи количества природен газ не само от Русия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.