Трактор с автономно управление

Трактор с автономно управление

Роботизитаните трактори на Yanmar се управляват от разстояние

Вече има автономни автомобили, автономни камиони и автономни автобуси, а сега производителят на дизелови двигатели от Осака, Yanmar представи нова линия от роботизирани трактори.

На 1 октомври 2018 г. компанията пуска в продажба два нови трактора, оборудвани със системата за автономно управление Smartpilot и информационни и комуникационни технология (ICT), които им позволяват да работят в автономен и полуавтономен режим.

Разораването на полето изисква много повече от това, трактора само да се управлява нагоре и надолу по полето. Това всъщност е висококвалифицирана работа, изискваща значително обучение и практика, за да се направят еднакви редове, които да са правилно разположени и следват контурите на земята по начин, който намалява ерозията.

 

Според Yanmar, моделите Robot Tractor и Auto Tractor са предназначени не само да намалят необходимостта от ръчен труд, но и необходимостта от обучени шофьори, които прецизно да извършват работата на полето, което е особено важен фактор в страна като Япония, с големи земеделски стопанства и застаряваща работна сила. Освен това, роботизираната технология може да бъде добавена на по-старите трактори Yanmar.

 

Тракторите могат да работят в Автоматичен (Auto) и Линеен (Linear) режим. В автоматичен режим роботизираният трактор поема всички операции по управлението, използвайки GPS или базови станции за по-прецизна навигация. При Линеен режим, тракторът поема управлението напред-назад по полето по време на култивирането, докато тракториста извършва само по-трудни маневри, като завиване на тесни пространства. В същото време, ICT системата събира данни за управлението на земеделските стопанства, чрез мрежа от сензори.

 

Ако е необходим човек, той може да не бъде в кабината. Вместо това,  трактора разполага с 10-инчов водоустойчив таблет, който позволява едно лице да контролира два трактора едновременно. Също така, таблетът може да програмира маршрути за движение и да проследява всяка от машините. Съществува и обширна система за безопасност, за избягване на инциденти, позволяваща на оператора да спре трактора аварийно.

 

Yanmar  очаква да продаде 100 бройки от Robot и Auto Tractor, през следващата година. Auto Tractor е на цена започваща от $ 96.000 и достигаща до $ 126.000, докато Robot Tractor е с цена от $ 109.000 до $ 139.000.

Yanmar

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.