Тракийската гробница в Александрово със спешна нужда от климатична инсталация
3

Тракийската гробница в Александрово със спешна нужда от климатична инсталация

Министърът на културата проф. Велислав Минеков направи инспекция на уникалната тракийска гробница край с. Александрово в Хасковска област в неделя. По време на визитата той бе придружаван от ресорния зам.-министър – доц. д-р Пламен Славов, както и от проф. Валентин Тодоров, експерт по реставрация.

По думите на министър Минеков гробницата край с. Александрово е уникално съкровище, чието опазване е необходимо да продължи. Сред дейностите, които министър Минеков посочи, че следва да бъдат извършени по опазването на безценния обект, част от недвижимото културно наследство на страната ни, са продължаване на реставрацията и осигуряване на климатична инсталация, която да работи непрекъснато. При цялостния оглед на прочутия некропол със стенописи министър Минеков припомни, че във връзка с използваната древна технология за стенопис в гробницата, са необходими не само средства, а и добри специалисти за опазването й. Министърът на културата изрази и тревога от дългогодишното неглижиране на състоянието на културно-историческата ценност.

По думите на проф. Валентин Тодоров за изминалите 20 години не е направено почти нищо по реставрацията на гробницата, освен залепването и инжектирането с хидравлична вар на паднали части от мазилката – технология, прилагана за първи път у нас. Експертът отправи препоръка гробницата край с. Александрово да бъде консервирана в автентичните условия, при които е достигнала до нас през вековете.

Според проф. Тодоров следва състоянието на недвижимата културна ценност във вътрешността да се контролира дистанционно и само експерти да имат достъп до нея с цел изучаването й, като добави, че това не би струвало прекалено скъпо.

Александровската тракийска гробница е открита от проф. Георги Китов през 2000 г. Датирана е към IV век пр. Хр. Принадлежала е на тракийски цар или знатен аристократ. Предметите, свързани с погребалната церемония и тракийските религиозни вярвания за отвъдния живот на високостатусната личност, са ограбени, но гробницата впечатлява с уникалните си стенописи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.