Трахана от Пелевун се превърна в хит
2

Трахана от Пелевун се превърна в хит

Съдържа само лимец, булгур и меруде

Трахана, направена по старинна рецепта от Мала Азия предизвиква фурор сред любителите на стари рецепти и храни. За това разказа земеделският производител Теменужка Матева от село Пелевун. Самата тя приготвя траханата по уникалната рецепта, която няма аналог на съвременния пазар.

Чимен

Теменужка обясни, че така се прави в цялото село Пелевун, до Ивайловград. Хората я знаят от своята баби и прабаби, които са български бежанци от Анадола и са се върнали тук през 1914 г. В тази трахана не се слага нищо друго като подправка освен меруде. Това е трева, която се състои от зелената част на сминдуха и смлените му семена - чимен. С нея са пращали някога мъжете на война, допълни тя. Уникалните трохи се състоят от варен булгур, брашно от лимец и квас с хмел. Сушат се на ленени чаршафи на слънце.

Бабите

Теменужка Матева е биоградинар и обработва основно земите, които са завещани от дедите на нейния съпруг, наследени от дедите му, които са оземлени след завръщането си в родината. Тя обясни, че знае тайната на градинарството без химия предимно от нейната свекърва Лиляна, която пък ги е наследила от нейната. Теменужка продава зеленчуците и продуктите си основно чрез онлайн платформата на Тихомир Трайков Майката земя и Гергана Кабаиванова Пендара.


 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.