Трагедията с Людмил: Болницата знаела за незаконните павилиони, питала как да ги узакони (ОБНОВЕНА)

Трагедията с Людмил: Болницата знаела за незаконните павилиони, питала как да ги узакони (ОБНОВЕНА)

Болница "Свети Иван Рилски", на чиято територия е павилионът захранван от кабел, за който се предполага, че уби 16-годшният Людмил, знаела, че будките на нейната териорията са незаконни и се интересувала как да ги узаконят. Това стана ясно по време на архитектурна комисия в Столичния общински съвет, на която главния архитект на София Здравко Здравков, кметът на "Триадица" Димитър Божилов и представители на ЧЕЗ предоставят информация за случая с убитото момче. 

В началото на заседанието стана ясно, че от ЧЕЗ няма да присъстват, а са изпратили писмо, в което посочват, че вече са предоставили становището си и към настоящия момент нямат нови факти. Също така казват, че се оказва пълно съдействие на компетентните органи и се предоставя съответната документация.

Въпросният павилион извършва дейност от 2011 г. При проверка през 2018 г. на работна група към район "Триадица", е установено, че е незаконен. Те изпращат консултативен акт към направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ), оттам обаче ги връщат за пропуски и процедурата зацикля. Междувременно от "Иван Рилски" питат ДНСК каква е процедурата за указаконяването на будката, същото запитване се отправя и към архитекта на район "Триадица". "През юни 2018 г. НАГ връща за корекция констативния акт поради сгрешено правно основание. Оттогава до ден днешен ние нямаме коригиран констативен акт, за да издадем заповед за премахване. След инцидента сме дали 7-дневен срок на район "Триадица" да завърши процедурата, както и да посочи конкретните служители, които не са спазили изискванията, за да им бъде наложена глоба от 1000 до 5000 лв.", обясни Здравков.

Здравков пак обясни, че първоначалният собственик на павилиона е Пламен Божидоров Бочев и фирмата му "“Нептун“, който сключват договор с ЧЕЗ на база бележка подписана със запетайка от архитекта на района Иван Шишков, който миналата седмица подаде оставка. Будката бива продавана през 2016 г. на фирма ЕООД „Дениа 2016“ на Цвета Господинова Гсоподинова, която също сколючва договор с ЧЕЗ.

Такива нередности са констатирани и за съседния павилион, който е констатиран като незаконен през април 2018 г. и за него са върнати документи за корекция на района, но също няма обратна връзка. За останалите три павилиона на тротоара той обясни, че единия, който е за продажба на безалкохолни напитки, е установено, че не е поставен на посоченото в одобрената схема място. Такова разминаване е има и за павилион за вестници, относно количката за палачинки пък се е разбрало, че правното основание за поставянето й е изтекло през 2017 г. И за трите обекта текат процедури по издаване на заповеди за премахване.

Кметът на "Триадица" Димитър Божилов пак каза, при встъпването си в длъжност е изискал от всички началници на отдели да му представят всички спешни преписки. Служителят, който е водил преписката за премахването на двата павилиона в двора на болница, обаче е бил в майчински, а началникът на отдела - в дълъг болничен, като се е върнала на работа "след първата вълна на пандемията". Божилов уточни, че преди 4-5 месеца са изпратени констативни актове в НАГ за премахване на незаконни обекти, но все още не са получили отговор от там.

На заседанието стана ясно, че ще бъде сформирана работа група за промяна в наредбата за търговската дейност, с която да се ускори премахването на незаконните обекти.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.