0

В сяко пето от заразените с коронавируса деца в САЩ се нуждае от болнично лечение, като най-голяма е вероятността за хоспитализация при бебета, ненавършили 12 месеца. Това показва първият анализ на болестта сред най-малките пациенти, предаде Ройтерс.

Всяко пето от заразените с коронавируса деца в САЩ се нуждае от болнично лечение, като най-голяма е вероятността за хоспитализация при бебета, ненавършили 12 месеца. Това показва първият анализ на болестта сред най-малките пациенти, предаде Ройтерс.

В сравнение с възрастните, децата имат по-големи шансове да нямат никакви или само ограничени симптоми, се казва в публикуван вчера анализ на американския Център за контрол и превенция на заболяванията. Това съответства на публикувани изследвания в Китай, според които при децата болестта може да не бъде диагностицирана. Те обаче все още могат да заразят възрастните, които имат значително по-голям шанс да се нуждаят от интензивни грижи (4,5 на сто при възрастните, ненавършили 65 години, спрямо 2 на сто при деца на възраст под 18 години).

Затварянето на училищата не помага за ограничаване на заразата с коронавируса, но ще има голямо отражение върху последствията за обществата след края на карантинните мерки, заявиха изследователи от Лондонския университетски колеж.

"От предишни изследвания знаем, че затварянето на училищата има най-голям ефект, ако вирусът се предава трудно и по-често се разболяват децата. Това е точно обратното на Ковид-19", подчертава Ръсел Вайнер, експерт по здравето на децата, който е един от ръководителите на изследването.

"Водещите политици трябва да бъдат запознати с данните, когато обмислят дали да се затварят училищата, особено предвид дълготрайното му отражение върху децата. Сега 107-те страни, които са затворили училищата, трябва да си зададат въпроса кога и при какви условия да ги отворят отново", добави той.

Проучването се базира на 16 предишни изследвания, 9 от които засягат затварянето на училищата по време на епидемията от Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2003 година. ТОРС се причинява от коронавирус, подобен на този, които причинява Ковид-19.

Данните от Китай, Хонконг и Сингапур показват, че затварянето на училищата не е помогнало за овладяването на епидемията от ТОРС, подчертава новото изследване.

СЗО съобщи вчера, че за предишното денонощие случаите на заразяване с COVID-19 са нараснали с над 77 000, а броят на починалите е близо 5 000. Това е спад спрямо предишните данни.

В същото време Върховният съд на щата Уисконсин отмени решението на губернатора Тони Евърс за отлагане на планираните за днес първични избори, предаде ДПА.

Вчера губернаторът демократ нареди да се отложат за 9 юни всички предвидени за днес гласувания, включително първичните избори на Демократическата партия между Джо Байдън и Бърни Сандърс. Той обясни решението си с опасенията от разпространение на коронавируса.

По-късно републикански депутати от щатския парламент заведоха иск за отмяна на решението, което според тях е противозаконно превишаване на правомощията на губернатора. Върховните съдии на щата уважиха техния иск с решение, взето с 4 на 2 гласа.