0

 

Дървесната пепел от печката може да се използва като достъпен и ефективен естествен тор и да се върне обратно в природата.
Тя е богата на полезни елементи като калий, калций, фосфор, бор, манган. Може да се използва в сухо състояние или под формата на разтвор.

 

Дървесната пепел от печката може да се използва като достъпен и ефективен естествен тор и да се върне обратно в природата.
Тя е богата на полезни елементи като калий, калций, фосфор, бор, манган. Може да се използва в сухо състояние или под формата на разтвор.

За да я оползотворим качествено обаче и да не навредим на растенията, е нужно да познаваме нейния химичен състав и да знаем как я понасят различните видове.


Ползи
Пепелта, получена от изгаряне на лозови отпадъци, бряст, слама, слънчоглед, е богата на калий. Пепелта при изгарянето на широколистни видове съдържа повече калций, а тази от иглолистни видове – фосфор.
Пепелта, освен че подхранва растенията, намалява и киселинността на почвата.
Подходящо
Кои растения реагират добре на подхранване с дървесна пепел?
Това са овощни култури – ябълки, круши, сливи, череши, малини, френско грозде. С дървесна пепел може да подхранваме и ягодите, а също зеленчуци – домати, краставици, тиквички, картофи, зеле, моркови, магданоз, патладжан, лук, чесън. През есента може да внесете дървесна пепел в участъците, които се подготвят за засаждане на тези култури.
Дървесна пепел може да използваме за цветя и храсти – роза, клематис, божур, астра, хризантема. Може да добавите пепел при засаждането на лалета и зюмбюли.
Неподходящо
Кои растения не бива да се торят с дървесна пепел?
По правило всички растения, които обичат кисели почви, не реагират добре на торенето с пепел. Такива са: от плодовете – киви, боровинки; от зеленчуците и подправките - пипер, бобови, репички, киселец; от цветята и храстите – азалия, камелия, хортензия и други декоративни растения, които се нуждаят от кисела почва.
Как?
Дървесната пепел се разнася равномерно преди или след есенната обработка на почвата. Внася се на дълбочина 5-10 см. За 1 кв. м са необходими между 300 и 700 г пепел, а при много кисели почви – до 1 кг. За ориентир имайте предвид, че съд с обем 1 литър съдържа 500 г пепел.
Подхранването с дървесна пепел има смисъл само при тежки и глинести почви, тъй като при леките пепелта се отмива бързо и няма особен ефект върху растенията.
Без примеси
Прилагайте за наторяване само пепел, получена от изгаряне на дърва без други примеси и отпадъчни материали. Може да използвате и пепелта от дървесни или агропелети. Ако използвате въглища, пепелта става негодна за употреба, тъй като те съдържат сяра и тежки метали.
Не внасяйте пепел заедно с оборски или птичи тор, тъй като ще намалите влиянието на азота. При засаждане на растения, внесената пепел трябва задължително да бъде смесена с пръст, защото има опасност да изгори корените им.
Не внасяйте пепел при почва с pH по-високо от 7.
Пепелта трябва да се съхранява на сухо в добре затворени съдове. Така тя ще запази полезните си свойства в продължение на години.

Унищожава листни въшки и гъсеници

Разсипете пепелта около растенията и покрийте с шума или слама. Това ще унищожи вредителите.
За борба с вредителите може да пробвате и този метод:
300 г пепел се залива с 5 литра вода. Кипва се и се вари 30 минути. Получената смес се прецежда и се разтваря в 10 литра вода. Добавят се 3 суп. л. течен сапун. С този разтвор се  пръскат растенията в сухо време. Той унищожава листните въшки и гъсениците. Освен това кара растенията да разцъфват по-рано.
Поръсете ягодите с малко количество суха пепел срещу голи охлюви.

Съдържанието зависи от дървесината

Съдържанието на хранителни вещества в дървесната пепел зависи от какъв вид дървесина е получена. Пепелта от бук, слама, слънчоглед, царевичак и др. селскостопански култури съдържа всички вещества, които растенията са приели от почвата. Пепелта от широколистни видове, както и тази, получена от по-млади дървета и клони е по-богата с хранителни вещества от пепелта, получена от иглолистни видове и от старите и дебели дървета. Най-голямо е съдържанието й на калий, калций и фосфор, но има още сяра, желязо, магнезий, бор, манган, молибден и цинк. Достатъчни са 70 гр. пепел на 1 кв. м., за да се задоволят нуждите на растенията от бор, който не достига в неплодородните почви.

Не се смесва с изкуствени торове

Пепелта не бива да се смесва с изкуствените торове или с неразложен оборски тор, защото губи от азота си. Смесването й със суперфосфат намалява достъпността на фосфора в почвата. Ако се налага почвата да се варува (това обикновено става при кисела реакция), съотношението трябва да бъде 5 части пепел и 1 част вар. При дълбоката обработка на почвата тя се разхвърля равномерно върху определените площи и се заорава.