Уил Бонсол е фермер и 45-годишен веган, живеещ в селскостопански район на щата Мейн. Той има послание към американците – вашите зеленчуци са много не-веган, пише „Гардиън”.


Бонсол е влиятелен член на малката, но увеличаваща се група на веган и органик фермери - веганик. Те искат да направят прелом в органичното земеделие, което традиционно зависи от животински субпродукти, като например кравешката тор.
Кости на прах
„Има някакво несъответствие, дори лицемерие във веганите... Ние, веганите, обичаме да слагаме на масата си зеленчуци, отглеждани по методи, които са много не-веган”, казва Бонсол. В голямата си част органичното земеделие е основано върху животински екскременти. Кравешката тор, животинската тор, но също и кръв и кости на прах, с които се подхранват почвата, добавя той.
Веганската диета изключва всички продукти с животински произход, включително месо, мляко, яйца и мед. Обикновено тези продукти се избягват по здравословни, екологични или етични причини.
Противоречиво
Стандартните практики в органичното зеленчукопроизводство използват съставки от животински произход от столетия, за да се обогатява почвата. Такава е и кравешката тор. Фермери като Бонсол обаче определят това за неетично. Този въпрос обаче не стои толкова на дневен ред. Дори заклети вегани смятат, че мненията са противоречиви.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини