0

Е дин от най-популярните градинари Тихомир Трайков от Полски Тръмбеш, доказал, че може да отглежда зеленчуци и плодове, без да използва никаква химия, дава основни съвети в една от Фейсбук групите за всички, които следват природно земеделие.

Един от най-популярните градинари Тихомир Трайков от Полски Тръмбеш, доказал, че може да отглежда зеленчуци и плодове, без да използва никаква химия, дава основни съвети в една от Фейсбук групите за всички, които следват природно земеделие.

Съществуват няколко вида наторяване, което е напълно безопасно за нас и самите растения и ги снабдява с абсолютно всички вещества, които са им необходими, като е комбинирано със защита от неприятели и мана.

На първо място това е ферментирала птича тор. Намира се тор от птици, не угнила, а прясна, поставя се във вода, като добавяте вода докато стане хомогенна смес, не прекалено гъста, едно към три съотношение - тор- вода. Бърка се лесно с дървен кол. След това избирате проветриво място и го оставяте поне няколко дни и ферментацията започва. След около 10 дни е готова. Оставяте си я на място и, когато ви трябва вземате необходимото количество, гребете с канче.

Когато поливате, добавяте по няколко канчета на всеки ред

по веднъж или два пъти годишно

Повече не е необходимо. Желателно е да се добавя тази тор в началния растеж на растенията. При поставяне на тора, миризмата е лоша, но след няколко часа изчезва. Снабдява растенията с много азот, фосфор и много други полезни вещества за тях. Ако торът не ферментира, има опасност да изгорите растенията, поради високото съдържание на азот.

Другият начин да се обогати почвата е с ферментирал тор от коприва и други растения. Прави се като се поставя коприва и вода едно към три. Можете да добавите невен и други растения, които оказват добро въздействие върху растенията. Оставя се да ферментира около две седмици и после се полива с лейка върху растенията или с една кофа вода и метличка се ръси като листна тор или добавя заедно с поливането. 

Третият начин е да използваме компост. Взема се всичко от домакинството - плевели, дървесни отпадъци, шума, листа, изпражнения на животни. Всичко органично се поставя в сандъци или други съдове и се чака от една до три години да угният добре. Процесът се забързва с добавяне на калифорнийски червеи и редовни поливки с вода и подхранване. Полученият компост може да бъде добавян с пръст и пясък и да служи при разсаждането.

Съотношението е пръст три, пясък едно, компост едно,. Сместа се разхвърля в градината, може да се ръси на лехи с поникващи семенца. Действа против напукване на почвата, облагородява я и я прави по-хранителна за растенията в нея.

Пепел от изгорели дърва съдържа много хранителни елементи

но най-много калий - около 10%. Ето защо дървесната пепел може да замести калиевия тор. В нея има и редица микроелементи - бор, манган и др. Освен това съдържа и калций (вар), заради което трябва да се внимава, защото, ако се тори прекалено почвата, може да създаде прекалено алкална среда, което не е хубаво за някои растения. Затова не бива да се прекалява с нея на по-алкални почви. Тя освен че подхранва растенията , пазии  от вредители. Използва се като след дъжд се поставя в чорап и се опушват растенията или се ръси по почвата. Пепелта спира и прогонва охлювите и много други вредители.

Пясъкът е за много глинести почви, които се спичат. Така почвата става по- рохкава и лесно обработваема и по-добра за растенията, особено за кореноплодните, моркова, лука и други.

Железни стружки или дребни парченца желязо, малки пирончета се използват, когато при определени овошки и растения се забелязва жълтеене на листата

Това е заради недостиг на желязо

Забелязва се често при прасковата. Недостигът се нарича хлороза. Най-лесно е да намерите железни стружки и да ги разпилявате по почвата около ствола на дръвчето. След не дълъг период от време, балансът е възобновен и то съвсем екологично и безобидно, защото желязото постъпва в почвата по естествен метод.

Друг метод е да се плозва каменно брашно или микс от каменно брашно от 19 вида скали, желязна руда и хума против гъбички. Съдържа 95 минерала и 6 вида соли, желязо и почти цялата Менделеева таблица.

Всички торове, които ферментират, когато имат добавен аератор за аквариум в тях, забързват ферментацията си.

При тези начини на торене се доближавате много до природните методи на отглеждане на растенията и не е необходимо употреба на изкуствени торове, които съдържат хлор и много други вредни съединения, които буквално отравят почвата ви. Много важно е почвата да се поддържа жива, за да е плодородна, иначе се получава обратен ефект.