Тор от коприва и невен пази от мана

Тор от коприва и невен пази от мана

Съветите на градинаря Тихомир Трайков

Един от най-популярните градинари Тихомир Трайков от Полски Тръмбеш, доказал, че може да отглежда зеленчуци и плодове, без да използва никаква химия, дава основни съвети в една от Фейсбук групите за всички, които следват природно земеделие.

Съществуват няколко вида наторяване, което е напълно безопасно за нас и самите растения и ги снабдява с абсолютно всички вещества, които са им необходими, като е комбинирано със защита от неприятели и мана.

На първо място това е ферментирала птича тор. Намира се тор от птици, не угнила, а прясна, поставя се във вода, като добавяте вода докато стане хомогенна смес, не прекалено гъста, едно към три съотношение - тор- вода. Бърка се лесно с дървен кол. След това избирате проветриво място и го оставяте поне няколко дни и ферментацията започва. След около 10 дни е готова. Оставяте си я на място и, когато ви трябва вземате необходимото количество, гребете с канче.

Когато поливате, добавяте по няколко канчета на всеки ред

по веднъж или два пъти годишно

Повече не е необходимо. Желателно е да се добавя тази тор в началния растеж на растенията. При поставяне на тора, миризмата е лоша, но след няколко часа изчезва. Снабдява растенията с много азот, фосфор и много други полезни вещества за тях. Ако торът не ферментира, има опасност да изгорите растенията, поради високото съдържание на азот.

Другият начин да се обогати почвата е с ферментирал тор от коприва и други растения. Прави се като се поставя коприва и вода едно към три. Можете да добавите невен и други растения, които оказват добро въздействие върху растенията. Оставя се да ферментира около две седмици и после се полива с лейка върху растенията или с една кофа вода и метличка се ръси като листна тор или добавя заедно с поливането. 

Третият начин е да използваме компост. Взема се всичко от домакинството - плевели, дървесни отпадъци, шума, листа, изпражнения на животни. Всичко органично се поставя в сандъци или други съдове и се чака от една до три години да угният добре. Процесът се забързва с добавяне на калифорнийски червеи и редовни поливки с вода и подхранване. Полученият компост може да бъде добавян с пръст и пясък и да служи при разсаждането.

Съотношението е пръст три, пясък едно, компост едно,. Сместа се разхвърля в градината, може да се ръси на лехи с поникващи семенца. Действа против напукване на почвата, облагородява я и я прави по-хранителна за растенията в нея.

Пепел от изгорели дърва съдържа много хранителни елементи

но най-много калий - около 10%. Ето защо дървесната пепел може да замести калиевия тор. В нея има и редица микроелементи - бор, манган и др. Освен това съдържа и калций (вар), заради което трябва да се внимава, защото, ако се тори прекалено почвата, може да създаде прекалено алкална среда, което не е хубаво за някои растения. Затова не бива да се прекалява с нея на по-алкални почви. Тя освен че подхранва растенията , пазии  от вредители. Използва се като след дъжд се поставя в чорап и се опушват растенията или се ръси по почвата. Пепелта спира и прогонва охлювите и много други вредители.

Пясъкът е за много глинести почви, които се спичат. Така почвата става по- рохкава и лесно обработваема и по-добра за растенията, особено за кореноплодните, моркова, лука и други.

Железни стружки или дребни парченца желязо, малки пирончета се използват, когато при определени овошки и растения се забелязва жълтеене на листата

Това е заради недостиг на желязо

Забелязва се често при прасковата. Недостигът се нарича хлороза. Най-лесно е да намерите железни стружки и да ги разпилявате по почвата около ствола на дръвчето. След не дълъг период от време, балансът е възобновен и то съвсем екологично и безобидно, защото желязото постъпва в почвата по естествен метод.

Друг метод е да се плозва каменно брашно или микс от каменно брашно от 19 вида скали, желязна руда и хума против гъбички. Съдържа 95 минерала и 6 вида соли, желязо и почти цялата Менделеева таблица.

Всички торове, които ферментират, когато имат добавен аератор за аквариум в тях, забързват ферментацията си.

При тези начини на торене се доближавате много до природните методи на отглеждане на растенията и не е необходимо употреба на изкуствени торове, които съдържат хлор и много други вредни съединения, които буквално отравят почвата ви. Много важно е почвата да се поддържа жива, за да е плодородна, иначе се получава обратен ефект.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.