0

Н а невиждано топло време се радват руснаците този сезон. Жителите на централните и северозападните райони на традиционно студената страна буквално забравиха какво е зима. На някои места температурата на въздуха достига 10 градуса по Целзий, като тази отметка е характерна за април, а не за края на януари. Аномално топлото време провокира и чисто пролетни явления, като появата на първите кокичета и събуждането на мечки от зимен сън.

На невиждано топло време се радват руснаците този сезон. Жителите на централните и северозападните райони на традиционно студената страна буквално забравиха какво е зима. На някои места температурата на въздуха достига 10 градуса по Целзий, като тази отметка е характерна за април, а не за края на януари. Аномално топлото време провокира и чисто пролетни явления, като появата на първите кокичета и събуждането на мечки от зимен сън.

Синоптиците са категорични, че тази тенденция ще се съхрани и през февруари. В Москва, например, от началото на студения сезон живакът в термометрите се движи между 1 и 6 градуса със знак плюс, а сняг валя само няколко дни. В Санкт Петербург споменатият показател в сряда достигна 7,6 градуса. Експерти алармират, че нетипичният за тези географски ширини климат влияе негативно върху флората в региона. В планините липсва снежна покривка, тревата е зелена, дърветата вече са напъпили. За объркалите зимата с пролет растения обаче това явление е опасно, тъй като през пролетта може да не разцъфнат напълно. А в Центъра за помощ на дивите животни „Велес“ в северната руска столица се събуди мечок, който излезе от бърлогата си, мислейки, че вече е време да прекрати зимния си сън. Ветеринари предупреждават, че в дивата природа събудилите се по-рано мечки могат да са опасни за хората, тъй като в момента в горите има малко храна.