0

Т оплото време отложи грипната епидемия. Вместо в края на октомври – началото на ноември, както се очакваше да бъдат изолирани първите грипни щамове в България, се очаква те бъдат установено не по-рано от средата на идния месец, съобщиха епидемиолози.

Топлото време отложи грипната епидемия. Вместо в края на октомври – началото на ноември, както се очакваше да бъдат изолирани първите грипни щамове в България, се очаква те бъдат установено не по-рано от средата на идния месец, съобщиха епидемиолози.

От петък метеоролозите прогнозират затопляне на времето, като на места температурите ще достигнат 20 градуса. Идната седмица времето пак е е топло.

Грипната епидемия у нас ще се забави, но такава със сигурност ще има. Ще я усетим през ноември и декември, а пикът ще бъде януари и февруари. Това заяви в ефира на БНТ проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология. Ваксините, които в момента са на пазара, не са опасни, допълни той, като подчерта, че това била сигурна превенция срещу инфекцията. Всеки грип може да ни докара усложнения, ако не сме ваксинирани, коментира проф. Кантарджиев.

Очаква ни голяма епиделия от грип тази зима. Причината е, че сред върлуващите щамове има два, към които нямаме изграден имунитет, тъй като са нови, предупреждават епидемиолози.

Единият от тях, „Сингапур“, е изолиран тази година и все още няма разпространения в Европа. Затова и не е ясно каква ще бъде неговата синптоматика, каза той и изрази надежда да не се различава много от тази на останалите. Другият нов щам, „Колорадо“, е изолиран през 2017 г. и към него хората също няма изграден естествен имунитет от предишно преболедуване. Идвата страшни щама са от група В, която е по-рядка от А, затова се преболедува по-тежко, докарва тежки пневмонии и удря в бъбреците, ако лечението се забави.

Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев припомни, че грипът „Колорадо“ се проявява много бързо, часове след заразяването. За кратко време човек може да вдигне висока температура, да получи световъртеж и болки в мускулите. Едва след това идва хремата и болките в гърлото. Щамът покосява на легло. Тъй като организмът не се е срещал с него, хората го изкарват много тежко. Заболяването не може да бъде преболедувано на крак, както се случва при хора с по-силни организми, когато се заразят с другите два щамове „Мичиган“ или „Пукет“.

Главният здравен испектор д-р Ангел Кунчев, както и колегите му от Европейсксия център по трип и остри вирусни заболявания предполагжат, че симптомите на новия „Сингапур“ ще бъдат подобни на тези на „Колорадо“ и в никакъв случай няма да са по-леки.