Топлофикацията в Плевен цака с двойни фактури

Топлофикацията в Плевен цака с двойни фактури

Омбудсманът Мая Манолова поиска нова наредба за парното

Топлофикацията в Плевен, която се свързва с кръговете на Христо Ковачки, имала практика да пуска двойни фактури за едно и също количество топлина. Това стана известно в сряда по време на обществено обсъждане, организирано от омбудсмана на България Мая Манолова.

Случаят, ярък пример за, меко казано, надписване на сметка, бе цитиран от експерт, запознат с подробностите.


Става дума за имоти в центъра на града,


които са на общ топломер. Местното дружество обаче си взело веднъж четирицифрена сума за цялата доставената топлинна енергия от двата фирмени абоната. След това обаче плевенските топлофикатори пуснали и една фактура, пак за сума на един бон и на битовите абонати, закачени на въпросния топломер. Засега не се знае колко още пъти енергийното дружество е постъпвало по този начин. За въпросните битови потребители е известно, че не са станали доброволно абонати на парното. Имотът им реституиран след 1990 г., е бил топлофициран без тяхно съгласие по време на соца след конфискацията му от комунистическата власт. Сега дружеството, свързано с Ковачки, изпраща съдия изпълнител за надписаната сума на собственика. Между другото, той е дядо на една от националните ни състезателки по художествена гимнастика.

При друг случай местната топлофикация вземала пари и за зазидана сградна инсталация и за един период от време е начислила огромна сметка. На нещастните абонати се наложило да продават имоти за да се издължат на монополиста. Въпросните „потребители“


от десетина години са с изцяло свалени радиатори.


„Хората са били толкова отчаяни от цените на парното, че са се видели принудени да зазидат тръбите и лирата в имота си в опит да се отърват от диктата на топлофикацията“, казва експертът за „Монитор“.

Вчера по време на обсъждането, на което не присъстваха доста собственици на топлофикации от цялата страна, включително и на софийската, стана ясно още, че повечето дружества са натрупали огромни дългове. Най-много - над половин милиард са на „Топлофикация-София“, която е най-голямата в страната, независимо, че 70% от абонатите й редовно си плащат всеки месец фактурите, за да ползват отстъпката от 3 на сто. От пловдивската топлофикация пък отчитат събираемост от над 80 на сто, но под тепетата не са на загуба.

Омбудсманът Мая Манолова категорично поиска предложените промени в наредбата за топлоснабдяването от енергийното министерство промени да бъдат оттеглени и


да се направи редакция на Закона за енергетика.


Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов подчерта необходимостта от индивидуални договори на доставчиците на топлинна енергия с всеки отделен абонат. „Хората трябва да знаят за какво точно плащат“, обясни той.

Емил Георгиев, изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България (ФДП) припомни, че над 24 хил. са жалбите от абонати на столичната топлофикация.

Според адвокат Данчо Стоянов в абонатните станции на топлофикациите има 92 позиции за настройки и промяна на режимите им на работата, разделени на 3 основни групи., „Едната е настройка на самата станция, втората за параметрите на топлата вода и третата за потребителите. Нито една абонатна станция в София не е настроена на тази последна група. На 17 март тази година температурата в София беше плюс 20 градуса и всички абонатни станции работеха. Освен това във въпросните станции не са купени и инсталирани датчици за по 5 евро, които биха дали възможност да се намалят загубите от циркулацията на битовата гореща вода“, поясни експертът. Той припомни и факта, че загубите на вътрешната отоплителна инсталация се разпределят не върху отопляемата площ в имота, а върху цялата му квадратура.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.