Топлофикациите ще уведомят клиентите си колко пари трябва да им върнат

Топлофикациите ще уведомят клиентите си колко пари трябва да им върнат

Средно около 2 месеца след като закона за енергетиката влезе в сила и след изчисления на КЕВР по веригата, всеки един потребител трябва да получи парите, които му се дължат. Той трябва да е предварително известен каква сума му дължи „Топлофикация“ във връзка този закон, заяви председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов в ефира на Нова телевизия.

Вчера парламентът прие единодушно на второ четене допълнение в Закона за енергетиката, според което общественият доставчик на природен газ ("Булгаргаз") възстановява суми по договори за доставката му, сключени с крайни снабдители и на лица, на които е издаден лиценз за производство и пренос на топлоенергия от 1 януари до 31 март 2020 г. както и на такива, чийто лиценз е издаден между 5 август 2019 г. до 31 декември 2019 г.

Изчислената разлика се приспада от крайните снабдители от дължимите от крайните клиенти суми за месеца, в който е изчислена разликата. За крайните клиенти, при които разпределението на топлинна енергия се извършва за отчетен период от една година, се изготвя обща изравнителна сметка за сградата и индивидуални за отделните потребители като в нея се отбелязват ценовите периоди.

По думите му от гледна точка на прихващането няма значение каква точно е сметката. „Това може да не е изравнителна сметка, може да бъде и текуща, може да бъде и за топла вода. Проблемът донякъде е, че може би няма да си получите ведната парите, защото сега прогнозно вие плащате повече спрямо миналата година. Най-вероятно при изравнителната сметка „Топлофикация“ ще ви дължи пари“, посочи Валентин Николов.

Според него винаги може да бъде проверено от потребителите как се е формирала сумата. „КЕВР ще дава информация по месеци за това каква е цената на газа и на тока. За този период КЕВР ще даде цена на топлинната енергия и ще се види каква е разликата между старата цена, която е обявил КЕВР и новата цена. Оттам нататък лесно може да се сметне и на базата и на данните от уредите за дялово разпределение“, коментира председателят на Комисията по енергетика в НС.

„Булгаргаз” трябва да намери решение как да върне надвзетите 45 млн. лева на бизнеса, които те са платили на свободния пазар за природен газ. Те се наложиха, след като „Газпром” се съгласи да върне 150 млн. лв., които са  надвзети от авансови плащания.  Именно част от тази сума са 45-те млн. на индустрията. Като причина това да не се случи до момента беше посочен законът, според който ако това се случи, ще има противоречие с Европейското законодателство и сме заплашени от санкции.

„Сумите, които трябва да се възстановят са приблизително 22 800 000 за крайни снабдители, т.е. газоразпределителните дружества. Около 72 млн. са парите за топлофикациите и около 56 млн. са за бизнеса от 31 декември 2019 г. Общо сумата, която обхваща този закон е, около 154 милиона“, коментира още Николов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.