3

"Топлоцентрала" отваря врати за съвременните изкуства през ноември

Центърът за съвременни изкуства "Топлоцентрала" започва да се пълни със съдържание тази есен. Той се намира в бившата топлоцентрала на НДК, построена през 80-те години на ХХ век. Архитектурната трансформация на сградата започна преди 2 години след международен конкурс, спечелен от арх. Мариана Сърбова. В преустройството й участват интердисциплинарен екип от български артисти и чуждестранни експерти.

Изграждането на "Топлоцентрала" следва устойчивите практики на подобни центрове в Берлин, Париж, Нант, разказват от екипа.
Изоставената топлоцентрала на НДК е разпозната като място с най-голям потенциал за създаване на регионален център за съвременни изкуства през 2014 г., когато София е домакин на международната среща на най-голямата мрежа за изпълнителски изкуства в света – IETM. Ресоциализирането на пространството и хълмовете около него започва по инициатива на едноименната асоциация "Топлоцентрала" и със средства от бюджета на Столична община.
През 2021 г., по предложение на Столичния общински съвет и с решение на Министерски съвет, "Топлоцентрала" е преобразуван от общински в регионален център за съвременни изкуства. Благодарение на това той ще взаимодейства с независими творци и културни организации от сферата на сценичните и визуалните изкуства и от общините Самоков, Ботевград, Ихтиман, Костинброд, Своге, Сливница и Костенец.
"Това е първата мащабна инициатива на независимата арт сцена, подкрепена от общинската администрация и чуждестранни културни институти и мрежи. Неговата основна функция ще бъде да представя и копродуцира културни продукти в различни жанрове на независимата арт сцена – българската, европейската и световната. Създадохме условия за съвместна работа на български и чуждестранни артисти чрез резидентни и обменни програми. Предвиждаме много дискусионни, образователни и междусекторни събития", казва независимият театрален режисьор Веселин Димов, временно изпълняващ длъжността директор на "Топлоцентрала".
Арт центърът се намира зад хълмовете на Южен парк 2 между културно-историческия комплекс "Гарнизонно стрелбище" и Перловската река. Освен с голяма и камернa сцена, както и изложбенa залa, ще има и външен амфитеатър и тераса, също и резидентен център за чуждестранни артисти.
"Топлоцентрала" ще функционира и като пространство, в което могат да гостуват фестивалите на всички съвременни изкуства у нас. За начало през ноември тук ще има събития на "ACT - фестивал за свободен театър“, 11-о издание, което е с международна програма, подпомогната от чуждестранните културни институти у нас.
"Топлоцентрала" е член на Trans Europe Halles (teh.net) – най-старата културна мрежа в Европа, създадена да приобщи обратно изоставени сгради в Европа, превръщайки ги в центрове за изкуство и култура.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.