0

М есец август се характеризираше с температури по-високи от климатичната норма и отсъствие на валежи, а регистрираните такива бяха с локален характер.

Средните денонощни температури на въздуха през периода бяха между 22.7ºС в Казанлък и 27.4ºС в Сандански. Отклоненията на средните денонощни температури от нормата за месеца бяха положителни в цялата страна, като отклоненията бяха между 1-2.5ºС

Месец август се характеризираше с температури по-високи от климатичната норма и отсъствие на валежи, а регистрираните такива бяха с локален характер.

Средните денонощни температури на въздуха през периода бяха между 22.7ºС в Казанлък и 27.4ºС в Сандански. Отклоненията на средните денонощни температури от нормата за месеца бяха положителни в цялата страна, като отклоненията бяха между 1-2.5ºС

Най-топло в сравнение с нормата е било в Северозападна България, с изключение на районите на Видин, Добруджа и по Черноморието. Отклонението на средните денонощни температури за страната е положително 1.6ºС. През първото десетдневие на месеца никъде не бяха отчетени средни денонощни температури на въздуха по-високи от 25ºС. Максимални температури, по-високи от 35ºС, също не са измерени никъде в страната. През второто и трето десетдневие на месеца, температурите се повишиха и средни денонощни температури на въздуха по-високи от 25ºС бяха отчетени почти във всички полски райони на страната. Максимални температури на въздуха по-високи от 35ºС също бяха измерени в повечето райони на страната, с изключение на Добруджа и Черноморието. При тези температурни условия темповете на развитие на земеделските култури през второто и трето десетдневие бяха лимитирани от наличието на баластни температури.

Акумулираните суми от активни температури са към края на месец август бяха от 2863ºС в София и Софийското поле, до 3590ºС в Сандански. Освен в Сандански, високи температурни суми са акумулирани още в Северозападна България и по поречието на р. Дунав – Лом, Свищов, Оряхово, Русе и Силистра, Хасково и Пловдив, а най-ниски са стойностите на сумата от активните температури в Кюстендил, Казанлък, Добрич, Разград и Шумен. Тези суми са по-високи от нормата за периода с от 162ºС в Сандански, до 474ºС в Добрич.

През периода 2-8 септември промяна в агрометероологичните условия не се очаква. Те ще се определят от предимно слънчево време, с временни увеличения на облачността, без валежи. Максималните температури ще бъдат предимно между 30º и 35ºС. След сряда-четвъртък ще се понижат с 1-2ºС. Вятърът ще се запази от изток, ще е слаб, в Дунавската равнина и в източните райони - до умерен. Към петък и през почивните дни ще има по-значителни временни увеличения на облачността. В петък, в по-голямата част от страната, все още ще бъде без валежи, докато в събота и неделя на места в Западна и Централна България ще превали и прегърми, с по-голяма вероятност в планините и планинските райони.

През периода при различните царевични хибриди ще протичат фазите млечна, восъчна и пълна зрелост, в зависимост от ранозрелостта на хибридите.

От началото на месец септември започват да текат агротехическите срокове за сеитба на зимната рапица. При овощните видове ще продължи наедряването на плодовете, узряване и прибиране при праскови, сливи, круши и ябълки.

Отчетените през месеца валежи варират в широки граници. Най-значителни количества бяха отчетени в Кърджали, 119 l/m2, а най-малки количества са отчетени в Сандански, 2 l/m2, фиг. 3.  Валежни количества по-високи от 40 l/m2 са измерени в Разград, 40l/m2, и София, 45 l/m2, а между 20 и 40 l/m2 в станциите Монтана, Ловеч, Плевен, В. Търново, Шумен, Благоевград, Пловдив, Чирпан, Казанлък и Хасково. В останалите станции валежите бяха без стопанско значение. През последния период от 26 до 31 август незначителни валежи бяха отчетени в Ловеч, В. Търново, Шумен, Разград, Благоевград, Пловдив и Казанлък. В тези станции беше прекъсната поредицата от над 10 последователни дни без валеж по-голям от 1 l/m2, която в някои райони достига до 28 дни. Това характеризира условията на овлажнение в по-голямата част от полските райони на страната като сухи и в комбинация с високите температури на въздуха, доведе до изчерпване на продуктивните почвени, особено в повърхностния почвен слой. Независимо от падналите големи количества валежи в Кърджали, там също са отчетени 13 последователни безвалежни дни.

Прогнозата за топло време няма да препятства работата на полето, прибирането на реколтата и извършването на сезонните агротехнически мероприятия. Обстановката и през тази седмица в много райони на страната остава пожароопасна.

Информация за условията за извършване на агротехнически мероприятия в 50 пункта може да намерите на сайта на секция „Агрометеорология“ http://agro.meteo.bg/bg/ruse

 

                                                                                                            Проф. д-р В. Казанджиев

                                                                                                            Доц. д-р В. Георгиева

                                                                                                            НИМХ