С 49 995 души е намаляло населението на страната ни през миналата година, което означава, че се топим средно със 136 души на ден. Това показват демографските данни на Националния статистически институт.

„В края на 2018 г. бяхме 7 000 039 души, като вече сме паднали под 7 милиона“, коментира председателят на НСИ Сергей Цветарски. Тенденцията жените да са повече от мъжете се запазва и през миналата година – на 1000 мъже се падат 1061 дами. Най-много представители на силния пол има във възрастите до 53 години

Всеки четвърти българин е поне на 65 г.

като процесът на застаряване е по-силно изразен сред жените. „Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и като следствие от нея на по-ниската средна продължителност на живота при тях. В регионален план най-много българи над 65 години има в областите Видин (29.6%), Габрово (28.6%) и Кюстендил (27.3%), а най-малко са в областите София (17.5%) и Варна (18.9%)“, обясни шефката на дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ Магдалена Костова. В двадесет области у нас пък делът на застаряващото население е над средния за страната, който е 21%. Вследствие на застаряването на населението и

средната възраст на българина се повишава и вече е 43 години

Раждаемостта у нас продължава да спада, като миналата година на бял свят са се появили 1758 деца по-малко спрямо предходната. През 2018 г. всяко второ новородено е било извънбрачно дете. Тенденцията започва още през 1991 г. Възрастта за раждане на първо дете пък се увеличава и достига 27 години. Същевременно средната продължителност на браковете у нас е почти 16 години. Обикновено нашенците се разделят с половинките си на 45 г. за мъжете и 41 г. за жените.

По думите на Сергей Цветарски продължава да се задълбочава и дисбалансът в териториалното разпределение на населението – почти ¾ от българите живеят в градовете. 164 населени места у нас са останали без нито един жител. Най-много обезлюдени селища има в областите Габрово, Велико Търново и Кърджали. Най-голямото село у нас

Лозен пък бие 73 общини по население – във всяка една от тях живеят по-малко от 6000 души.

През 2021 година ще се направи цялостно преброяване на населението и жилищния фонд у нас. Тогава ще са необходими около 20 хиляди преброители, припомниха от НСИ. Освен това нашенците ще имат възможност да се регистрират и в електронна система. От института очакват поне половината българи да се преброят онлайн.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Агенцията определя случая като случаен инцидент

БАБХ глобява магазина, продал пържолата с игла

Агенцията определя случая като случаен инцидент

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще наложи административно наказание съгласно Закона за храните на търговския обект в София, продал свинската пържола с игла, за допусната опасна храна на пазара, съобщиха от агенцията.